Foto: AFP/Scanpix
Intensīvās snigšanas dēļ ceturtdien paralizēta satiksme Bulgārijā un Rumānijā.

Diennakts laikā uzsniegot metru biezai sniega segai, ceturtdien Rumānijā paralizēta satiksme uz desmitiem ceļu, kā arī atcelti 28 reisi uz un no Bukarestes lidostām, paziņoja premjerministrs Emīls Boks. Savukārt reisi uz Sofiju tika novirzīti uz Skopji Maķedonijā vai Salonikiem Grieķijā.

Simtiem cilvēku, tostarp mazuļi, nakti Rumānijā pavadīja, iesprostoti automašīnās. Lielākā daļa no viņiem gan tika atbrīvoti rīta pusē un nogādāti skolās izvietotās patversmēs, informēja vietējās amatpersonas. Armijai dots rīkojums palīdzēt glābšanas darbos valsts iedzīvotājiem. Policijas un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izglābušas 1300 cilvēku, bet vēl 900 joprojām ir iesprostoti automašīnās.

Arī Bulgārijā, kur kopš trešdienas sniega sega palielinājusies par pusotru metru, vissmagāk skarot valsts ziemeļu daļu, traucēta satiksmes uz valsts ceļiem un kravu pārvadājumi ir pārtraukti, jo varas iestādes aizliedza kravas automašīnu kustību pa valsts ceļiem, lai atvieglotu ceļu tīrīšanas darbus un novērstu negadījumus.

Apmēram 30 vilcienu reisu Rumānijā ceturtdien tika atcelti, bet vēl desmitiem kavējās par vairākām stundām. Divas dzelzceļa līnijas tika pilnībā slēgtas.

Spēcīgā vēja un miglas dēļ Rumānijā tika slēgtas četras Donavas un Melnās jūras ostas, savukārt Bulgārijā tika slēgta lielākā valsts osta Burgasa.

Daudzviet krītošie koki un smagais sniegs pārrāvis elektrības vadus, tādēļ simtiem mājsaimniecību abās kaimiņvalstīs palikušas bez elektrības. Rumānijā bez elektrības bija apmēram 500 pilsētu un apdzīvotu vietu, bet Bulgārijā elektrības piegāde bija pārtraukta apmēram 300 pilsētām un apdzīvotām vietām.

Nav gaidāms, ka līdz ceturtdienas vakaram snigšana Rumānijā un Bulgārijā mitēsies, un meteorologi vēsta, ka piektdien gaisa temperatūra pazemināsies līdz 20 grādiem zem nulles pēc Celsija skalas. Amatpersonas iesaka iedzīvotājiem palikt mājās.

Savukārt Eiropas Savienības reģionālās politikas komisārs Johanness Hāns, kuram bija paredzēta vizīte Bukarestē, slikto laikapstākļu dēļ to atcēlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!