Irāna joprojām nav atmetusi cerības noslēgt vienošanos, kā to paredz ANO Starptautiskās Atomenerģijas (IAEA) izstrādātais kodoldegvielas apmaiņas plāns, trešdien paziņoja Islāma Republikas ārlietu ministrs Manučehrs Motaki.

Lai panāktu šo vienošanos, ir nepieciešama pasaules lielvaru, tostarp ASV, Krievijas un Francijas, politiskā griba, uzskata ministrs.

"Kodoldegvielas apmaiņas piedāvājums joprojām ir spēkā, un mēs to varam īstenot," viņš atzina sarunā ar žurnālistiem. "Mums ir bijušas gan tiešas, gan netiešās sarunas ar visām Vīnes grupas valstīm un mēs esam pārrunājuši dažādus [kodoldegvielas] apmaiņas juridiskā ietvara aspektus."

IAEA izstrādātais priekšlikums paredz, ka lielākā daļa Irānas vāji bagātinātā urāna tiek nosūtīta uz Krieviju un Franciju tālākai bagātināšanai līdz 20% līmenim un tad atgriezta kā degviela Teherānas zinātniskās pētniecības reaktora vajadzībām.

Taču Islāma Republikas amatpersonas izvirzījušas atbildes priekšlikumu par pakāpenisku apmaiņu ar degvielu, kam savukārt nepiekrīt ASV, Krievija un Francija.

Kā trešdien, skaidrojot Teherānas nostāju šajā jautājumā, uzsvēra Motaki, Irāna vēlas saņemt garantijas, ka, nododot vāji bagātināto urānu, tā pretī saņems solīto.

Ministrs arī atklāja, ka Vīnē Irānas delegācijas pārstāvji pauduši gatavību pēc vāji bagātinātā urāna nodošanas gaidīt "sešus līdz desmit mēnešus", līdz pretī tiktu saņemts līdz 20% bagātinātais urāns.

Tāpat Irāna ir gatava savā teritorijā IAEA uzraudzībā līdz apmaiņas noslēgšanai uzglabāt ap 1000 kilogramiem vāji bagātinātā urāna. "Vai mēs varam arī bez tā iztikt? Mēs neko neiegūsim, bet mēs arī vēlamies būt droši, ka mums tiks piegādāta kodoldegviela," viņš piebilda.

Rietumvalstis ir pārliecinātas, ka Islāma Republikas kodolprogramma ir aizsegs centieniem iegūt atombumbu. Šādus apgalvojumus kategoriski noraida Teherāna, uzsverot, ka programmas nolūks ir miermīlīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!