Foto: AP/Scanpix

Reaģējot uz ASV kara flotes klātbūtni Persijas līcī, Irānas karakuģi pirmo reizi kuģos cieši gar ASV jūras robežām Atlantijas okeānā, paziņojis augsta ranga Irānas karaflotes komandieris. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

"Irānas kara flote tuvojas ASV jūras robežām un tas ir vēstījums," Irānas ziņu aģentūra IRNA citē admirāļa Adma Afšina Rezajī Hadada teikto.

Irānas eskadras mīnu kuģis un apgādes kuģis ar helikopteru uz klāja ceļojumu sāka jau janvārī. Atlantijas okeānā tie iebrauca caur Dienvidāfrikas ūdeņiem, par admirāļa teikto ziņo IRNA. Misija ilgs trīs mēnešus.

Paziņojums izskan laikā, kad Irāna cenšas demonstrēt savu spēku Tuvajos Austrumos un ārpus to robežām, norāda novērotāji. Irānas aģentūra FARS vēsta, ka tā ir atbilde pieaugošajai ASV flotes klātbūtnei Persijas līcī.

Irānas paziņojumu par tuvošanos ASV jūras robežām apšauba kāda aģentūras "Reuters" aptaujāta aizsardzības amatpersona Vašingtonā, piebilstot, ka kuģiem ir tiesības brīvi darboties starptautiskajos ūdeņos.

ASV un tās sabiedrotie regulāri rīko flotes mācības Persijas līcī, norādot, ka to dara, lai saglabātu "brīvu kuģošanu" ūdeņos, caur kuriem iet 40% pasaules pa jūrām eksportētās naftas.

Bahreinā, kas atrodas Persijas līča Irānai pretējā pusē, bāzējas ASV Piektā flote ar aptuveni 5000 cilvēku lielu personālu, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!