Foto: AFP/Scanpix

Irānas prezidentu Hasanu Rohani sestdien pēc atgriešanās dzimtenē no Ņujorkas konservatīvā spārna pārstāvji apmētājuši ar olām un kurpēm, paužot savu nepatiku par viņa vēsturisko telefonsarunu ar ASV prezidentu Baraku Obamu, vēsta laikraksts "The New York Times".

Kā tviterī raksta avīzes Teherānas biroja vadītājs Tomass Erdbinks, Teherānas lidostā prezidentu sagaidījuši gan atbalstītāji, gan pretinieki. Erdbinks raksta, ka prezidenta autokolonnas virzienā lidojuši akmeņi un olas.

Aptuveni 200 līdz 300 atbalstītāji skandēja "Rohani, mēs tev pateicamies!", savukārt ap 75 cilvēku liela islāmistu grupa izkliedza pret ASV un Izraēlu vērstus saukļus.

Drošības dienests aizsedzis Rohani ar lietussargiem, kad viņš gājis uz savu automašīnu. Viens no protestētājiem prezidenta automašīnai metis ar kurpi, taču nav trāpījis.

Kā ziņots, Obama un Rohani piektdien apspriedušies 15 minūtes ilgā telefonsarunā, kas bija pirmais tiešais abu valstu līderu kontakts kopš 1979.gada Islāma revolūcijas Irānā.

"Tikko es telefonā runāju ar Irānas Islāma Republikas prezidentu Rohani," pavēstīja Obama. "Mēs abi apspriedām notiekošos centienus sasniegt vienošanos par Irānas kodolprogrammu."

Aicinājums sazvanīties izskanējis no Irānas amatpersonu puses, kuras norādījušas, ka Rohani vēlas aprunāties ar Obamu pirms došanās prom no ANO Ģenerālās asamblejas.

Baltais nams bija iepriekš devis signālu, ka Vašingtona ir atvērta neformālai abu līderu sarunai ANO sanāksmes laikā. Tomēr Irānas puse norādīja, ka šādas tikšanās šobrīd ir pārlieku sarežģīta.

Piektdienas vēsturiskā saruna notikusi laikā, kad Irānas prezidents atradās limuzīnā ceļā uz lidostu.

Kā norādīja Obama, neskatoties uz draudzīgo sarunu un cerībām uz lūzumu diplomātiskajās attiecībās, viņš apzinās priekšā esošos šķēršļus.

"Tikai pats fakts, ka tā bija pirmā saziņa starp Amerikas un Irānas prezidentiem kopš 1979.gada, norāda uz dziļo neuzticību starp mūsu valstīm, tomēr tas arī norāda uz cerībām virzīties tālāk pār mūsu sarežģīto vēsturi," sacīja Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!