Īrija izraidīs Izraēlas diplomātu saistībā ar Īrijas pasu izmantošanu palestīniešu grupējuma "Hamas" militārā komandiera Mahmuda al Mabhuha slepkavības lietā.

Šādu lēmumu pieņēmusi premjerministra Braiena Kovena valdība pēc iepazīšanās ar policijas un pasu daļas amatpersonu veiktās izmeklēšanas rezultātiem.

Izraēla jau paudusi nožēlu par Īrijas lēmumu. "Mēs izsakām nožēlu par Īrijas lēmumu, tas nav saskaņā ar nepieciešamību uzturēt [labas] attiecības starp abām tautām," ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Izraēlas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Kā jau vairākkārt ziņots, 20.janvārī luksusa viesnīcas istabā Dubaijā tika atrasts nogalināts viens no "Hamas" militārā spārna dibinātājiem Mahmuds al Mabhuhs. Izmeklēšana liecina, ka viņš ticis sazāļots un pēcāk nosmacēts.

Saskaņā ar Dubaijas policijas datiem 26 ar slepkavību saistītas personas izmantojušas 12 Lielbritānijas, sešas Īrijas, četras Francijas, vienu Vācijas un trīs Austrālijas pilsoņu pases. Tās lielākoties bijušas viltotas vai nelikumīgi iegūtas.

Dubaijas policija ir pārliecināta, ka slepkavība ir Izraēlas slepenā dienesta "Mossad" roku darbs.

Īrijas veiktās izmeklēšanas rezultāti un viltoto dokumentu augstā kvalitāte "skaidri liecina, ka [lietā] bijusi iesaistīta ārvalsts aģentūra vai (..) krimināla organizācija, kam bijusi pieeja ļoti daudzām Īrijas pasu detaļām", atzīst ārlietu ministrs Mičels Martins.

Pie līdzīgiem secinājumiem nonākušas arī Lielbritānijas un Austrālijas amatpersonas.

Kā vēstīts, Lielbritānija martā paziņoja par kāda izraēliešu diplomāta izraidīšanu no valsts. Maijā līdzīgu lēmumu pieņēma arī Austrālija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!