Foto: AP/Scanpix

"Islāma valsts" (IV) kļuvusi par pasaulē bagātāko teroristu organizāciju, kas ar nelegālu naftas tirdzniecību un cilvēku nolaupīšanu mēnesī nopelna vairākus desmitus miljonus dolāru, ceturtdien paziņojušas ASV amatpersonas.

"Mums nav sudraba lodes, nav slepena ieroča, lai nakts laikā iztukšotu IV koferus. Tā būs ilgstoša cīņa, un mēs esam sākuma stadijā," atzina ASV finanšu ministra vietnieks terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Deivids Koens.

Arī organizācijas "Carnegie Endowment for International Peace" viceprezidents Marvans Muašers norādīja, ka "Islāma valsts", kas sagrābusi savā kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kļuvusi par "pasaulē bagātāko un finansiāli attīstītāko teroristu organizāciju".

"IV ir piesaistījusi pasaules uzmanību ar savām dīvainajām ambīcijām un pārsteidzošo brutalitāti, bet arī vēl viena iemesla dēļ: tās nozīmīgās bagātības dēļ," norādīja Koens, kurš darbojas ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas komandā, kas vada cīņu pret IV.

Koens norādīja, ka "Islāma valsts" taktikas finansējuma iegūšanai ļauj tai mēnesī nopelnīt desmitiem miljonu dolāru.

"Šīs taktikas ietver zagtas naftas pārdošanu, izpirkuma naudas pieprasīšanu par nolaupītiem upuriem, izspiešanu (..) un, mazākā mērā, ziedojumus no atbalstītājiem ārpus Sīrijas un Irākas," norādīja Koens.

Aplēses liecina, ka IV no sagrābtajām naftas pārstrādes rūpnīcām Sīrijā un Irākā dienā iegūst aptuveni 50 000 barelu naftas, kas dod aptuveni miljonu dolāru lielus ienākumus dienā.

Koens norādīja, ka IV pārdod naftu ar ievērojamu atlaidi virknei starpnieku, tostarp no Turcijas, kas pēc tam pārdod to tālāk. Turklāt ir pamats domāt, ka arī Sīrijas valdība pērk naftu no IV.

Tikmēr ar cilvēku nolaupīšanu IV ir nopelnījusi aptuveni 20 miljonus dolāru. Vairumā gadījumu nolaupīti žurnālisti un eiropieši.

Teroristu organizācija arī izspiež naudu no vietējiem uzņēmējiem pilsētās, kuras sagrābuši kaujinieki.

Tomēr Koens norādīja, ka ASV un sabiedroto uzlidojumi traucē džihādistiem izvērst naftas biznesu, un ASV sankcijas vērsīsies pret tiem, kuri tiks pieķerti pērkam nelegālu naftu.

ASV ir koncentrējušās uz to, lai ierobežotu IV pieeju starptautiskām finanšu sistēmām, šādi vājinot organizācijas spējas saņemt finansējumu no ārvalstīm un pārvietot, uzkrāt un izmantot vietēji iegūtos līdzekļus, atklāja Koens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!