Foto: AP/Scanpix

Teroristu organizācijas "Islāma valsts" (IS) kaujinieki vēlas palielināt savas teritorijas uz relatīvi mierīgās Sīrijas kaimiņvalsts Libānas rēķina, raksta Libānas mediji.

IS kaujinieki "gatavo militāros plānus, lai jau pavisam drīz Libānā pasludinātu islāma emirātu," Libānas laikrakstam "Lebanon’s Daily Star" norādījuši avoti drošības dienestos. Esot noskaidrots, ka džihādisti gatavojas izveidot militāro komiteju, kas Libānu pārvaldītu, kamēr tā vēl būs daļa no "Islāma valsts". IS cenšas pārliecināt arī citus Sīrijā karojošos grupējumus apvienoties Libānas iekarošanai.

Nelielās valsts iekarošanas plānus vadot Halafs Alzejabi Helos, kurš 2013. gadā vadīja Sīrijas Rakas provinces ieņemšanu. Raka šobrīd ir kļuvusi par "Islāma valsts" galveno atbalsta punktu.

Avoti drošības dienestos gan norāda, ka šim plānam esot pretinieki pat IS rindās, tostarp reģionā pie pašas Libānas robežas IS atbalstītāji Libānas ieņemšanu tomēr uzskatot par pārāk riskantu.

Vienlaikus IS uzsākuši aktīvu džihādistu vervēšanu, lai tie kā pašnāvnieki uzbruktu dažādām šiītu pulcēšanās vietām Libānas galvaspilsētā Beirūtā, kā arī tur esošajiem Rietumvalstu mērķiem, piemēram, vēstniecībām un uzņēmumu pārstāvniecībām.

Tāpat esot plānots uzbrukt Irānas vēstniecībai, kurai pēdējo reizi uzbrukts 2013. gadā. Toreiz pašnāvnieka izraisītā sprādzienā bojā gāja 23, bet ievainojumus guva 160 cilvēki. Irāna aktīvi iesaistījusies cīņās pret IS Irākā, kā arī atbalsta Sīrijas oficiālo valdību un Libānā bāzētu teroristu organizāciju "Hezbollah".

Pēdējo mēnešu laikā IS kaujinieku skaits Sīrijas un Libānas robežas tuvumā ir ievērojami audzis, kā arī pieaudzis savstarpējo incidentu skaits. Pēdējā mēneša laikā Libānas drošības spēki pret islāma kaujiniekiem izvērsuši arī vairākas veiksmīgas kampaņas, ziņo avoti drošības struktūrās.

Īpaši pieaugusi trauksme pierobežā dzīvojošo kristiešu kopienās, kuras arī uzsākušas pierobežas teritoriju apsargāšanu, kā arī bruņojas, lai aizstāvētu savu zemi un ģimenes. "Notiekot karam tepat aiz robežas, arī mēs izjūtam dažādas problēmas, dažādi aizdomīgi cilvēki šeit ierodas, visu laiku esam gatavi aizstāvēties. Mums ir jāaizstāv sava zeme no teroristiem, no IS un "Nusra Front" (teroristu grupējums "Al Nusra Front)" ," atklāj kāds Kā Arimas pilsētas pašaizsardzības spēku kaujinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!