Teroristu organizācija "Islāma valsts" vienā no jaunākajiem video, kurus publicējuši internetā, nofilmējuši kāda ciemata ieņemšanu tradicionāli jezīdu apdzīvotajā Sindžāra kalnā.

Video sākumā redzams kā džihādisti ar no distances palaižamiem raķešmetējiem apšauda Irākas Kurdistānas pešmergas un Turcijas kurdu kustības PKK pozīcijas Sindžāra kalna tuvumā. Nojaušams, ka ar virvi darbināmos raķešmetējus kaujinieki izmanto, lai tādējādi izvairītos no gadījumiem, kad kļūmes dēļ tie sprāgst palaišanas brīdī, kā arī novērš iespēju ciest no tūlītējas atbildes uguns.

Tālāk redzams, ka no pozīcijām kādā no Sindžāra kalna dienvidu nogāzes pilsētām, kuras iedzīvotāji lielākoties ir pametuši, "Islāma valsts" apšauda kurdu pozīcijas ar artilēriju un tankiem.

Sižeta montāža ļauj nojaust, ka tajā parādīta kurdu izspiešana no pozīcijām kādas pilsētas pievārtē atpakaļ kalnos. Teroristi viņiem seko, ieņemot aizvien jaunas kurdu pozīcijas, kā arī kādu ciematu kalnos. Kad tas ir ieņemts, redzami kadri ar nelielas tradicionālā jezīdu tempļa uzspridzināšanu.

Pērnā gada augustā "Islāma valsts" ieņēma plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, tostarp Sindžāra kalna apkārtni. Sindžāra kalns, kurā bija necietinājušies jezīdi tiem ieņemt neizdevās, bet daudzi tūkstoši cilvēku no tuvējām pilsētām un ciemiem tika noslepkavoti un pārdoti verdzībā.

Sindžāras kalna atrašanās vieta:

Savukārt 2014. gada decembrī Kurdistānas pešmergas spēki izvērsa plašu ofensīvu, pārņemot Sindžāra kalna ziemeļaustrumu daļu, atbrīvojot vairākus mēnešus ielenktos jezīdus, kuriem pārtiku un ieročus līdz tam pa gaisu piegādāja ASV, un atkarojot daļu no Sindžāra pilsētas.

Decembra otrajā pusē no Sīrijas pašpasludinātā kurdu autonomā Rožavas apgabala ofensīvu Sindžāra kalna virzienā īstenoja arī Turcijas PKK un Rožavas YPG un HPJ kurdu kaujinieku vienības, nostiprinot pešmergas jau ieņemtās pozīcijas un ieņemot arī teritorijas no Sindžāra kalna uz rietumiem.

Līdz šim brīdim kurdu pozīcijas un "Islāma valsts" praktiski nav mainījušās, tostarp Sindžāras pilsētā turpinās regulāras kaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!