Foto: AFP/Scanpix

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" plāno izplesties arī ārpus Sīrijas un Irākas, kur tā kontrolē jau šobrīd atrodas plašas teritorijas, pavēstījis grupējuma līderis Abu Bakrs al Bagdadi.

"Ak, musulmaņi! Mēs sniedzam jums labu vēsti, paziņojot par "Islāma valsts" paplašināšanos jaunās zemēs - Haramainas [Saūda Arābijas] un Jemenas zemēs ... Ēģiptes, Lībijas un Alžīrijas zemēs," nule kā publiskotā audioierakstā saka al Bagdadi.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

"Islāma valsts", kā arī citu Sīrijas nemiernieku grupējumu rindās cīnās daudz karotāju no ārzemēm - gan no Tuvo Austrumu reģiona valstīm, gan no Rietumiem un pat no Čečenijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!