Foto: AP/Scanpix

Teroristu organizācija "Islāma valsts" izplatījusi paziņojumu, kurā uzņemas atbildību par sestdien Ēģiptē nokritušās Krievijas lidmašīnas notriekšanu, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Tiesa gan, iepriekš Ēģiptes amatpersonas noliegušas, ka lidmašīna ar 224 cilvēkiem uz tās klāja varētu būt notriekta. Tāpat to, ka lidmašīnai varētu būt bijušas tehniskas problēmas, apstiprina fakts, ka īsi pirms lidaparāts pazuda no radariem, tā pilots lūdza atļauju mainīt lidojuma gaitu un nosēsties tuvākajā lidostā.

Lidmašīna nokritusi teritorijā, kur Ēģiptes valdības spēki cīnās ar nemierniekiem, ko vada "Islāma valsts" atzars, kas sevi sauc par "Sīnāja provinci". Raidsabiedrība BBC atgādina, ka Ēģiptes drošības struktūru pārstāvji iepriekš nolieguši varbūtību, ka lidmašīna varētu būt notriekta vai uzspridzināta.

BBC norāda, ka "Islāma valsts" paziņojumā nav paskaidrots, kā kaujinieki notriekuši lidmašīnu. "Sīnāja provincei" gan esot pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas var apdraudēt zemu lidojošas lidmašīnas un helikopterus. Tomēr drošības eksperti norāda, ka lidmašīna lidojusi 9450 metru augstumā, kur šādas raķetes to nevarētu sasniegt.

Arī Krievijas transporta ministrs Maksims Sokolovs paziņojis, ka lidmašīnu nevarēja notriekt džihādisti. "Šādas ziņas nevar uzskatīt par patiesām," viņš teicis aģentūrai "Interfax".

Viņš skaidro, ka Krievijas ministrija sazinās ar Ēģiptes kolēģiem un gaisa satiksmes iestādēm, kuru sniegtā informācija neapstiprina "Islāma valsts" apgalvojumus.

Kā vēstīts, sestdien Sīnāja pussalā, nogāžoties Krievijas pasažieru lidmašīnai, bojā gājuši visi tās pasažieri un apkalpes locekļi.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju lidmašīnā bijuši 224 cilvēki, tostarp 24 bērni. Trīs lidmašīnas pasažieri bijuši Ukrainas, bet pārējie – Krievijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!