Foto: Reuters/Scanpix
Islāmistu nemiernieki Sīrijā ieņēmuši lielu daļu stratēģiski svarīgās pilsētas Žisr eš Šugūras, kas ir pēdējā valdības spēku kontrolētā lielā pilsēta Idlibas provincē, atsaucoties uz aktīvistiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Islāmistu spēki, to skaitā ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais grupējums "Al Nusra Front", uzbrukumu pilsētai sāka ceturtdien. 

Sīrijas valsts televīzija vēl sestdien ziņoja, ka pilsētā notiek sīvas cīņas. Lidaparāti bombardējot "teroristu grupas" un iznīcinājuši desmitiem transportlīdzekļu.

Savukārt aktīvistu organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" informē, ka valdības spēki pilsētu ir pametuši, tomēr dažās apkaimēs sadursmes turpinoties. Ielās redzēti vismaz 60 valdību atbalstošo karotāju ķermeņi.

Martā nemiernieki ieņēma Idlibas pilsētu. Valdības spēki kopš tā laika cenšas aizsargāt savus apgādes ceļus starp Alepo un Hamas provinci vienā, un Latākiju otrā pusē.

Ja nemierniekiem izdosies pilnībā ieņemt Idlibas provinci, viņiem var pavērties ceļš uz Latākiju – alavītu musulmaņu minoritātes, pie kuras pieder arī prezidenta Bašara al Asada ģimene, centru, norāda BBC.

Pirms "Islāma valsts" dominances sākuma "Al Nusra Front" tika uzskatīs par spēcīgāko nemiernieku spēku.

Sīrijas pilsoņu karš turpinās kopš 2011. gada pavasara. Tas sākās kā miermīlīgas demonstrācijas pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Nemierniekus, kas vēlas gāzt valdību, atbalsta Rietumi, savukārt Damaska var paļauties uz Maskavas atbalstu.

Tikmēr sarežģījumus un Rietumu bažas izraisa fakts, ka nemiernieku rindās lielu ietekmi ir guvuši radikālie islāmistu kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!