Foto: AP/Scanpix

Rietumvalstu izlūkdienesti mēģina identificēt grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekus, kuri redzami ekstrēmistu izplatītā video, kurā redzama amerikāņu gūstekņa Pīters Kessiga un 18 sīriešu karavīru nogalināšana Sīrijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

26 gadus vecais palīdzības organizācijas darbinieks Kessigs ir piektais Rietumu pilsonis, kuru Sīrijā un Irākā nogalinājusi "Islāma valsts". Kaujinieki par viņa nogalināšanu paziņoja svētdien.

Viens no video redzamajiem kaujiniekiem ir 22 gadus vecs Francijas pilsonis Maksims Haučards (attēlā), paziņoja franču izmeklētājs. Klāt notikuma vietā varētu būt bijis vēl viens francūzis. Savukārt trešais kaujinieks varētu būt brits, kurš medijos pazīstams kā "Džihāda Džons", ziņo BBC.

Atšķirībā no iepriekšējiem "Islāma valsts" slepkavību video, šajā ierakstā ir redzamas vairāku kaujinieku sejas, kas dod lielāku iespēju noteikt to personības, norāda BBC. Tāpat netiek slēpta vieta Sīrijā, kur video filmēts.

1992. gadā dzimušais Francijas pilsonis Haučards uz Sīriju devies 2013. gada augustā, paziņoja Francijas Iekšlietu ministrs Bernards Kazanove.

Vēstīts, ka "Islāma valsts" izplatīja video, kurā paziņo par amerikāņu gūstekņa Pītera Kessiga nogalināšanu. Kessigu sagūstīja Sīrijā 2013. gada oktobrī.

Tiek lēsts, ka grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā ir pievienojušies simtiem eiropiešu, bet kopumā Sīrijā katru mēnesi ieplūst aptuveni 1000 ārzemju kaujinieku. Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons ir paziņojis par plānu neļaut karot aizbraukušajiem britu džihādistiem atgriezties valstī.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedroto koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām, lai palīdzētu apturēt "Islāma valsts" uzbrukumu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!