Foto: AFP/Scanpix

Mali islāmistu nemiernieku, kuri pagājušajā gadā ieņēma un kontrolēja plašas valsts ziemeļu teritorijas, nodarītais postījums tuksneša pilsētas Timbuktu vēsturiskajam mantojumam ir daudz lielāks nekā sākotnēji novērtēts, vēsta raidsabiedrība BBC.

Radikālie islāmisti, kurus no pilsētas padzina Francijas vadītās militārās operācijas laikā šogad janvārī, pirms tam pilsētā paspēja nopostīt senas musulmaņu svētvietas un kapenes. Atkāpjoties no pilsētas, islāmisti sadedzināja pilsētā glabātus senus un ļoti vērtīgus manuskriptus.

Novērtēt postījumus uz seno pilsētu devās ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO), kuras eksperti pēc intensīva darba no 28. maija līdz trešajam jūnijam secināja, ka postījumi ir daudz lielāki nekā domāts, ziņo BBC.

"Pēc okupācijas laikā saņemtās informācijas mēs domājām, ka tikai deviņi pasaules mantojuma sarakstā iekļauti objekti ir bojāti. Bet realitātē, ierodoties uz vietas, izpostīti ir 14 mauzoleji," BBC pastāstīja misija vadītājs Lazare Eleondo Asomo.

Eksperti arī noskaidrojuši, ka daudz lielāks ir pilnībā zaudēto manuskriptu skaits. Ipriekš domāts, ka zuduši aptuveni 2000 - 3000 seno dokumentu, bet nu šis skaits pieaudzis līdz 4203.

Līdz ar zemi ir nolīdzināts simboliskais "El Farouk" piemineklis pie pilsētas ieejas. Eksperti izsaka bažas par tūkstošiem manuskriptu, kas no Timbuktu izvesti uz Mali galvaspilsētu Bamako. Tuvojas lietus sezona un nepiemērotos apstākļos glabātiem dokumentiem mitrums varētu kaitēt.

Ekspertu vērtējuma rezultātus izmantos, lai izstrādātu Timbuktu mantojuma atjaunošanas plānu. Šī pilsēta ir "Āfrikas vēstures simbols", plāna nozīmību uzsver Asomo.

"Tā ir vieta, kur kopš 12. gadsimta ir bijuši daudz notikumu. Zināšanu vieta, vieta, kas pastāsta daudz par to, cik vareni ir bijuši un turpina būt Āfrikas cilvēki. Mums ir jāglābj Timbuktu," nobeidz eksperts.

Jau vēstīts, ka pēc pagājušā gada martā Mali notikušā valsts apvērsuma radušās jukas izmantoja radikālie islāmisti un tuaregu nemiernieki, kuri pārņēma kontroli pār lielu valsts ziemeļu daļu. Tuaregu un islāmistu alianse drīz vien izjuka un islāmistu radikāļi pārņēma savā kontrolē Mali ziemeļu daļas lielākās pilsētas. Radikāļi ieviesa šariata likumus un izpostīja desmitiem senu kapeņu Timbuktu.

Islāmistu grupējumi, kas sasistīti ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda", sāka ieņemt jaunas teritorijas un virzīties galvaspilsētas Bamako virzienā, radot bažas, ka Mali var kļūt par teroristu patvēruma vietu. Lai apturētu islāmistu virzīšanos, janvārī Mali armijai palīgā nāca Francijas spēki, kas ar plašiem gaisa triecieniem un sauszemes padzina islāmistus no ziemeļu pilsētām.

Janvārī, atkāpjoties no Timbuktu, islāmisti aizdedzināja Timbuktu bibliotēku, kurā atradās tūkstošiem ārkārtīgi vērtīgu senu manuskriptu, daži no tiem datēti ar 13. gadsimtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!