Foto: DELFI Aculiecinieks
Īslande pirmā Rietumeiropā oficiāli atzina Palestīnas suverenitāti 1967.gada robežās, paziņoja Palestīnas oficiālā aģentūra "VAFA", vēsta "RIA Novosti".

Palestīnas ārlietu un iekšlietu ministri Īsalndē parakstījuši konvenciju par diplomātisko attiecību nodibināšanu starp Palestīnu un Īslandi un par vēstnieku apmaiņu saskaņā ar Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām.

Palestīnas amatpersonas atzinušas, ka Īslandes lēmums atzīt Palestīnas valsti ir palestīniešu diplomātijas uzvara ceļā iz neatkarīgas valsts izveidi.

Īslaneds parlaments novembra nogalē ar 63 balsīm "par" un 38 balsīm "pret" atbalstīja rezolūciju par Palestīnas atzīšanu.

Palestīnieši cenšas panākt savas valsts atzīšanu 1967.gada robežās – Jordanas upes rietumu krastā un Gazas sektorā, ar galvaspilsētu austrumu Jeruzalemē. Izraēla iebilst pret to un atsakās dalīt Jeruzalemi ar palestīniešiem, pasludinot pilsētu par savu mūžīgo un nedalāmo galvaspilsētu.

Jau vēstīts, ka UNESCO Ģenerālā asambleja 31. oktobrī Parīzē nolēma uzņemt Palestīnu par UNESCO dalībnieci. Savukārt Vašingtona un Telaviva iepriekš solīja pārtraukt finansēt UNESCO, ja tajā tiks uzņemta Palestīna. Līdz ar to organizācija var palikt bez 25 % no ikgadējā budžeta līdzekļiem.

UNESCO ir pirmā no ANO aģentūrām, kas atzinusi Palestīnu. Iepriekš Palestīnas lūgumu atbalstīja organizācijas padome. Latvija bija starp četrām valstīm, kas toreiz balsoja pret.

Latvijas Ārlietu ministrijā skaidro, ka procesam ir jānotiek loģiskā secībā - vispirms Palestīniešu pašpārvaldes pieteikums par uzņemšanu ir jāizskata ANO, un tikai pēc pieteikuma apstiprināšanas ANO, Ņujorkā, jautājums tālāk būtu risināms ANO specializētajās aģentūrās, tādās kā UNESCO.

Latvija atbalsta vienoto ES nostāju par Palestīnas valsts izveidi. Divu valstu - Izraēlas un Palestīnas - risinājums ir panākams tiešo sarunu rezultātā.

Septembrī Palestīna iesniedza lūgumu par uzņemšanu ANO . Līdz šim šo nāciju pārstāvēja Palestīnas atbrīvošanas organizācija, kurai bija novērotāja statuss. Palestīnas uzņemšanu atbalsta 113 valstis jeb divas trešdaļas no organizācijas dalībvalstu kopskaita. Palestīnas uzņemšanu ar veto solījusi bloķēt ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!