Foto: Reuters/Scanpix
Islandes policisti atvainojušies par incidentu, kurā pagājušajā nedēļā Reikjavikā nogalinājuši bruņotu vīrieti, kurš likumsargus apšaudījis ar bisi. Tas bija pirmais gadījums valstī, kad policija nošāvusi kādu cilvēku, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

"Policija nožēlo šo incidentu un vēlas izteikt līdzjūtību vīrieša ģimenei," paziņoja policijas priekšnieks Haraldurs Johanessens.

Uz 325 000 Islandes iedzīvotāju ir 90 000 reģistrētu šaujamieroču. Ņemot vērā, ka daļa iedzīvotāju ir bērni, sanāk, ka bruņota ir vairāk nekā trešā daļa islandiešu. Fakts, ka šī ir tikai pirmā reize, kad Islandes policisti nošāvuši ļaundari, varētu būt skaidrojams ar to, ka ieroči tiek izsniegti tikai policijas specvienībai, pieļauj aģentūra.

Parasti policisti nav apbruņoti ar šaujamieročiem. Tas skaidrojams ar zemo slepkavību rādītāju Islandē, kas ir 0,3 uz 100 000 iedzīvotāju. Tikmēr ASV tie ir pieci cilvēki uz katriem 100 000. Saskaņā ar Globālā Slepkavību pētījuma datiem Islandē viens cilvēks noslepkavots 2009. gadā, skaidro "Bloomberg".

Islandieši labprāt ņem mašīnās svešiniekus un ļauj bērniem nepieskatītiem spēlēties ārpus mājām, kas ir neiedomājami lielās ASV pilsētās, savās tēzēs raksta jurisprudences students no Bostonas Andrevs Klarks. Viņš secina, ka zemā vardarbīgo noziegumu skaita galvenais iemesls ir sociālā vienlīdzība.

Bagātie un nabagie mācās vienās un tajās pašās skolās, 1,1 procents iedzīvotāju uzskata sevi par augstāko klasi, 1,5 par zemāko klasi, bet pārējie par vidusšķiru. Līdz ar to sabiedrībā ir mazāk dusmu un aizvainojuma.

Lai gan Islandē ir daudz ieroču (populāro medību dēļ), pircējam ir jāiziet mediķu pārbaudes un jānoliek eksāmens, tāpēc ierocis nevar tikt iegādāts dusmu iespaidā, skaidro "Bloomberg". Tāpat valstī ir ļoti zems narkomānijas līmenis, kas nereti pasaulē iet roku rokā ar noziedzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!