Foto: Reuters/Scanpix

Krievija konflikta gadījumā ar NATO diez vai respektēs Somijas teritoriālo integritāti, uzskata Somijas aizsardzības ministrs Karls Haglunds.

"Ja teorētiski rastos šāds konflikts, man ir grūti stādīties priekšā, ka Krievija respektēs Somijas militāro neitralitāti, ka neienāks tās teritorijā. Grūti noticēt, ka viņi šādā situācijā cienītu Somiju. Man ir bail, ka liela mēroga konfliktā Maskava Somijā nesaskatīs neitrālu pusi," atzina ministrs.

"Mēs esam cieši saistīti ar Eiropas Savienību (ES) un esam ar to vienotā frontē, mēs 20 gadu garumā cieši sadarbojamies ar NATO. Naivi domāt, ka mēs varētu palikt ārpus liela Eiropas konflikta, ja starp Krieviju un NATO izraisītos sadursme," norādīja Haglunds.

Vienlaikus ministrs atzina - viņš netic iespējai, ka Krievijas un NATO starpā varētu izraisīties konflikts.

Jau Somijas dalība ES uzliek tai pienākumu atbalstīt citas valstis, ja tās tiek ierautas kādā konfliktā, norādīja Haglunds, uzsverot, ka par galveno uzdevumu uzskata nepieļaut konfliktu izraisīšanos.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!