Foto: stock.xchng

Izraēlas Veselības ministrija ir atzinusi, ka no Etiopijas ieceļojošām sievietēm tiek injicēti kontracepcijas līdzekļi, lai samazinātu dzimstību un kontrolētu imigrantu populāciju, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Svētdien laikrakstā "Haaretz" bija publicēta Veselības ministrijas ģenerāldirektora Rona Gamzu vēstule, kurā viņš atbildēja uz Izraēlas Cilvēktiesību asociācijas pārmetumiem "rasistiskā" dzimstības kontrolēšanā. Amatpersona norīkojusi organizācijas, kas nodarbojas ar etiopiešu sieviešu ārstniecību, pārtraukt kontracepcijas līdzekļu injicēšanu. Iepriekš Izraēlas valdība noliedza, ka šādā veidā kontrolē imigrantu dzimstību.

Gamzu vēstulē aicināja oficiālo valsts ārstniecības iestāžu ginekologus turpmāk neizrakstīt etiopietēm kontracepcijas līdzekli "Depo – Provera" gadījumos, kad pacientes pilnībā neizprot injekcijas sekas. Viņš norādīja, ka ārstiem jāpiesaista tulki, lai pacienti saprastu, kādas ir kontracepcijas zāļu lietošanas sekas.

Cilvēktiesību asociācija un piecas citas aktīvistu grupas valdībai pārmeta "rasistisku attieksmi" un kritizēja Etiopijas sievietēm liegto iespēju pašām izvēlēties sev tīkamu kontracepcijas metodi.

Aktīvistu veiktie pētījumi liecina, ka pēdējo 10 gadu laikā etiopijas imigrantu dzimstība ir samazinājusies uz pusi. Etiopietes saņemot 57% no valsīt ievestā "Depo – Provera" daudzuma, lai gan viņas veido mazāk nekā divus procentus no kopējā iedzīvotāju skaita, liecina 2009. gada pētījums.

Recepšu medikaments "Depo – Provera" tiek uzskatīts par ļoti iedarbīgu. Injekcija ir jāatjauno ik pēc trim mēnešiem, bet tā blakusparādības var būt menstruālā cikla traucējumi, svara svārstības, depresija, matu izkrišana, galvassāpes un ādas bojājumi, skaidro "Euronews".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!