Izraēlas policija trešdien arestēja nesen no apcietinājuma atbrīvoto palestīniešu politiķi, radikālā grupējuma "Hamas" parlamenta deputātu Mohamedu Abu Teiru, jo viņš atteicies pamest Jeruzalemi.

Beidzamo nedēļu laikā Izraēlas varasiestādes cenšas panākt četru augstu "Hamas" amatpersonu - triju deputātu un bijušā Jeruzalemes lietu ministra - izraidīšanu un anulēt tām Jeruzalemes personas apliecības, līdz ar to viņi varētu tikt izraidīti uz "Hamas" pārvaldīto Gazas joslu vai Jordānas upes Rietumkrastu.

Visi četri palestīnieši šo lēmumu ir apstrīdējuši, bet apelācijas tiesas spriedums gaidāms septembrī. Līdz tam viņiem noteikts palikt Rietumkrastā.

Izraēla savu lēmumu pamato ar to, ka minētie palestīniešu politiķi pieder pie grupējuma "Hamas", ko Izraēla, ASV un Eiropas Savienība uzskata par teroristisku organizāciju.

Izraēlas varasiestāžu lēmums ir nopietni satraucis daudzus Jeruzalemē dzīvojošos arābus, jo šis gadījums varētu kļūt par precedentu citu palestīniešu izraidīšanai no Austrumjeruzalemes, kur viņu skaits sasniedz aptuveni 270 000.

Palestīniešiem, kas dzīvo Austrumjeruzalemē, ir Izraēlas izdotas personu apliecības, kas dod viņiem tiesības brīvi pārvietoties pa visu valsti un Rietumkrastu, saņemt valsts pabalstus un piedalīties vietējās varas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!