Foto: Reuters/Scanpix
Izraēlas armija svētdien nošāva 20 protestētājus, kas no Sīrijas mēģināja ielauzties Izraēlas okupētajās un anektētajās Golanas augstienēs, paziņoja Sīrijas varas iestādes.

Armija atklāja uguni Golanas augstieņu Madždalšamsas ciemā, kad simtiem protestētāju mēģināja izkļūt cauri dzeloņstieplēm, kas norobežo pamiera līniju. Līdzīgas demonstrācijas bija notikušas arī maijā.

Sīrijas valsts plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka Izraēlas armija nogalinājusi 20 un ievainojusi vairāk nekā 325 cilvēkus. Starp nogalinātajiem bija sieviete un bērns.

Armija ar skaļruņiem arābiski brīdināja demonstrantus, ka "katrs, kurš pietuvosies žogam, būs atbildīgs par savām asinīm".

Izraēlas armijas preses sekretāre pulkvežleitnante Avitala Leibovica paziņoja, ka Sīrija organizējusi šos protestus, lai novērstu pasaules uzmanību no Sīrijā notiekošajām pret režīmu vērstajām demonstrācijām un to asiņainas apspiešanas.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu nosauca demonstrantus pie Golanas augstienēm par "ekstrēmistu elementiem", kas "mēģina izlauzties caur mūsu robežām un apdraudēt mūsu kopienas un mūsu pilsoņus".

Protesti pret Izraēlu notika arī Gazas joslā un Jordānas rietumkrastā.

Simtiem demonstrantu Kalandijas kontrolpunktā pie Rāmallāhas Jordānas rietumkrastā apmētāja ar akmeņiem Izraēlas karavīrus, kas atbildēja ar asaru gāzi un gumijas lodēm. 16 demonstranti tika viegli ievainoti ar gumijas lodēm, un vēl 20 cieta no asaru gāzes.

Apmēram 100 cilvēku piedalījās demonstrācijā Jordānas rietumkrasta Hebronas pilsētā.

Gazas joslā grupējuma "Hamas" policija aizturēja apmēram 10 protestētājus, kas no Beithanunas pilsētas mēģināja doties gājienā uz Erezas robežkontroles punktu.

Protesti tika rīkoti tā sauktā Sešu dienu kara 44.gadskārtā. Izraēla šajā karā 1967.gadā iekaroja Golanas augstienes, atņemot tās Sīrijai, kā arī Jordānas rietumkrastu un Gazas joslu.

15.maijā Izraēlas proklamēšanas 63.gadskārtā tūkstošiem protestētāju Sīrijā, Libānā un Gazas joslā mēģināja neatļauti šķērsot Izraēlas robežu. Izraēlas armija arī toreiz atklāja uguni, nogalinot sešus demonstrantus Libānā un četrus Sīrijā.

Palestīniešu bēgļi Libānā svētdien sēroja, bet Libānas armija aizliedza pulcēšanos pie Izraēlas robežas, lai novērstu bruņotās vardarbības atkārtošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!