Foto: EPA/LETA
Izraēla piekritusi atdot Palestīnas pašpārvaldei aizturētos nodokļus miljoniem latu vērtībā pēc tam, kad saņēma apstiprinājumu, ka nauda nenonāks islāmistu kaujinieku grupējuma HAMAS rokās.

Maija sākumā Izraēla bloķēja vairāk nekā 300 miljonus šekeļu (40 miljoni latu), ko Izraēlas pašpārvaldes vārdā bija iekasējusi muitas un citu nodokļu veidā. Tas notika pēc tam, kad Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa vadītās sarunas ar HAMAS nonāca līdz izlīgumam.

Izraēlas finanšu ministrs Juvals Šteinics paziņoja, ka nauda tiks atdota tikai tad, kad būs saņemtas garantijas, ka tā nebūs pieejama HAMAS, kas valda Gazas joslā un kura vēlas Izraēlas sabrukumu.

Svētdien viņš paziņoja, ka ir saņēmis pietiekamu skaidrojumu, kā tiks izmantota nauda un ka tā nenonāks HAMAS rīcībā.

Viņš atzina, ka nodokļos iekasētas naudas pārskaitīšanas apturēšana bija brīdinājums Palestīnas pašpārvaldei neveidot savienību ar HAMAS.

Palestīnas pašpārvaldes premjerministrs Salams Faijads aicināja starptautisko sabiedrību iejaukties, lai novērstu Izraēlas ieviestos pasākumus.

Tāpat Palestīnas pašpārvalde ir atkarīga no starptautiskajiem donoriem un, piemēram, ASV jau paziņojušas, ka atbalsts būs atkarīgs no jaunās Palestīnas valdības, kuru plānots veidot pēc izlīguma parakstīšanas.

Izraēlas līderi apgalvo, ka Palestīnas apvienošanas sarunas kavē miera procesu.

Aprīļa beigās konkurējošie palestīniešu grupējumi "Fatah" un " Hamas" Ēģiptes galvaspilsētā Kairā noslēdza vienošanos par izlīgumu, saskaņā ar kuru paredzēts izveidot pārejas laika nacionālās vienotības valdību un sarīkot vēlēšanas.

Palestīnas pašpārvaldes premjers Salams Faijads pauda cerību, ka šī vienošanās novedīs pie "nācijas atkalapvienošanās, kas nepieciešama, lai mūsu tauta spētu izlemt savu likteni un izveidot neatkarīgu valsti visās kopš 1967.gada okupētajās teritorijās ar Austrumjeruzālemi kā galvaspilsētu".

"Hamas" negaidīti uzvarēja palestīniešu parlamenta vēlēšanās 2006.gada janvārī, iegūstot vairāk nekā pusi deputātu mandātu. 2007.gada jūnijā pēc bruņotām sadursmēm "Hamas" padzina "Fatah" no Gazas joslas un pārņēma to savā kontrolē, bet "Fatah" un Palestīnas pašpārvalde turpināja kontrolēt Jordānas rietumkrastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!