Foto: EPA/LETA
Izraēlas vēstniece ANO nodevusi vēstuli starptautiskās organizācijas ģenerālsekretāram, ka viņa valsts gatavojas pielietot visu nepieciešamo spēku, lai novērstu aktīvistu kuģošanu no Libānas uz Gazas joslu, sestdien ziņo Izraēlas mediji.

Kā vēstulē Banam Gimunam norāda Izraēlas vēstniece Gabriela Šaleva, Izraēlai ir aizdomas, ka palīdzības kuģu brauciena organizatori varētu būt saistīti ar Libānas šiītu grupējumu "Hizbollah".

"Izraēla saglabā savas tiesības starptautisko likumu ietvaros pielietot visu nepieciešamo spēku, lai neļautu šiem kuģiem pārkāpt spēkā esošo jūras blokādi, kas noteikta Gazas joslai," laikraksts "Haaretz" citē vēstnieces vēstuli. "Ir informācija, ka neliels skaits kuģu plāno izbraukt no Libānas un doties uz Gazas joslu, kas atrodas teroristu režīma "Hamas" kontrolē."

"Lai arī šīs akcijas organizatori apgalvo, ka vēlas pārraut Gazas joslas blokādi un atvest Gazas joslas iedzīvotājiem humāno palīdzību, šīs rīcības patiesā daba joprojām ir apšaubāma," norāda vēstniece.

Jau ziņots, tuvākajā laikā ar kuģi uz Gazas joslu cer doties aktīvistes no Libānas, lai tur nogādātu kravu ar medicīnas precēm.

"Mēs visas esam neatkarīgas sievietes, kuras tic, ka izdosies pārraut Gazas joslas aplenkumu, un kuras iestājas pret naidīgo cionistu režīmu," aģentūrai AFP stāstīja Samara Hādža, uzsverot, ka aktīvistes nav nedz "Hizbollah", nedz kādu citu politisko organizāciju biedres. "Tam nav nekādas saistības ar "Hizbollah", lai gan mēs jūtamies pagodinātas būt par pretošanās atbalstītājām."

Līdz šim savu dalību apstiprinājušas jau 50 sievietes - gan musulmanietes, gan kristietes, gan pie reliģijām nepiederošās. No tām - 30 libānietes un 20 ārvalstnieces, tostarp vairākas Eiropas valstu pilsones.

Visus loģistikas jautājumus kārto nevalstiskā organizācija, viņa piebilda.

"Mēs turp dosimies, jo tas ir mūsu pienākums," lēmumu pamato Hādža. "Kuģis ceļā dosies jau pavisam drīz."

Precīzs brauciena laiks gan netiek atklāts.

31.maijā Izraēla pārtvēra kuģu flotili, kas devās uz Gazas joslu ar paziņojumiem tur nogādāt palīdzību. Reida laikā izraēliešu desantnieki saskārās ar aptuveni simts bruņotiem aktīvistiem un bija spiesti atklāt uguni, nogalinot deviņus cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!