Foto: EPA/LETA
Izraēla premjerministrs Benjamins Netanjahu atkal paziņoja par gatavību apmainīt 1000 Izraēlas cietumos ieslodzīto palestīniešu pret Giladu Šalitu, kuru pirms četriem gadiem nolaupīja palestīniešu kustība "Hamas", piektdien vēsta BBC.

Pēc premjera vārdiem, Šalita atgriešanos dzimtenē gaida visa valsts, taču piedāvāt par viņa atbrīvošanu "jebkuru cenu" Izraēla nevarot.

Sarunas par karavīra atbrīvošanu nonāca strupceļā pēc tam, kad Izraēla un "Hamas" tā arī nespēja saskaņot 1000 atbrīvojamo palestīniešu sarakstu.

Kustība uzstāja uz konkrētu personu atbrīvošanu, kuras, Izraēlas skatījumā, ir vainojamas daudzu cilvēku nāvē.

Aizvadītajā svētdienā Šalita ģimene uzsāka 11 dienu protesta akciju, pieprasot valdības atjaunot sarunas ar "Hamas" par karavīra atbrīvošanu.

Kā ziņots, tolaik 19 gadus veco kaprāli Šalitu 2006. gada 25. jūnijā nolaupīja "Hamas" un divu mazāku grupējumu kaujinieki, kas pa pazemes tuneli bija izkļuvuši no Gazas joslas un uzbruka Izraēlas armijas postenim, nogalinot divus karavīrus.

Šalits, kurš kopš nolaupīšanas ir paaugstināts seržanta pakāpē, visticamāk, tiek turēts Gazas joslā.

Izraēla un "Hamas" ar Ēģiptes starpniecību jau mēnešiem ilgi veic sarunas par Šalita atbrīvošanu, par ko "Hamas" pieprasa simtiem apcietināto palestīniešu atbrīvošanu Izraēla. Pagaidām nekāda vienošanās nav panākta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!