Foto: AFP/Scanpix

Izraēla piektdien noraidījusi ASV valsts sekretāra Džona Kerija piedāvāto Gazas pamiera plānu, vēsta Izraēlas sabiedriskā televīzija.

"Drošības jautājumu ministru kabinets noraidījis Kerija pamiera piedāvājumu, kāds tas ir patlaban", vēsta Pirmais kanāls, norādot, ka ministri tomēr turpinās debatēt par priekšlikumu.

Premjerministrs Benjamins Netajahu esot pieprasījis, lai Izraēlas armijai tiktu atļauts arī turpmāk iznīcināt tuneļus, kurus palestīniešu kustības "Hamas" kaujinieki izmanto, lai sarīkotu uzbrukumus Izraēlas teritorijas iekšienē, vēsta izraēliešu mediji.

Kerija priekšlikumos, kā tiek ziņots, bijusi paredzēta sākotnējā ugunspārtraukšana, kam sekotu sarunas par galīgo vienošanos, kurās piedalītos visas puses.

"Hamas", kas ir galvenais politiskais spēks Gazas joslā, iepriekš vienošanos par sākotnējo ugunspārtraukšanu noraidījis, uzstājot - pirms palestīniešu kaujinieki pārtrauc raķešu apšaudes, ir jānoslēdz vispārēja vienošanās.

Vienlaikus starptautiskie centieni, ar mērķi panākt Gazas krīzes atrisinājumu, pēdējās dienās notiek arvien intensīvāk.

Kerijs, kurš šobrīd uzturas Kairā, ticies ar ANO ģenerālsekretāru Banu Gimunu un Ēģiptes ārlietu ministru Sami Šukri.

Izraēlas karā pret Gazas joslu, kas turpinās jau 18.dienu, nogalināti vairāk nekā 800 palestīnieši, pārsvarā - mierīgie iedzīvotāji. Izraēlas pusē konfliktā dzīvību zaudējuši 37 cilvēki, no tiem 34 - karavīri.

"Hamas" Gazas joslas līderis bijušais palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs Ismails Hanija pirmdien norādīja, ka Gazas joslas un Izraēlas pamierā ir jābūt nosacījumam, ka tiek izbeigta palestīniešu Vidusjūras piekrastes anklāva blokāde.

"Ir pienācis laiks izbeigt blokādi un atvērt robežšķēršošanas punktus, lai Gazas joslas tauta var dzīvot ar cieņu," norādīja Hanija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!