Izraēla drīzumā paplašinās sarakstu ar precēm, kuras atļauts ievest Gazā, tomēr joprojām šīs teritorijas iedzīvotājiem būs liegts piegādāt tik ļoti nepieciešamos būvmateriālus un rūpniecības preces, trešdien apliecināja palestīniešu amatpersona.

Pēc Izraēlas vardarbīgā uzbrukuma palestīniešu atbalsta aktīvistu flotilei, kas cerēja Gazas joslā nogādāt dažādas preces, starptautiskās sabiedrības kritika par robežu slēgšanu šajā teritorijā ir pieņēmusies spēkā.

"Izraēliešu varasiestādes no nākamās nedēļas sākuma ļaus ievest vairākas preces, kas līdz šim bija aizliegtas," pavēstīja palestīniešu pašpārvaldes amatpersona Raēds Fatuhs.

Pēc viņa sniegtajām ziņām, starp šīm precēm ir arī gāzētie dzērieni, sulas, augļi, salāti, cepumi un čipsi.

Fatuhs piebilda, ka šobrīd Izraēla atļauj Gazā ievest ap 130 dažādu preču, salīdzinot ar 4000 pirms 2007.gada jūnija.

Izraēliešu militārpersona paskaidroja, ka lēmums par papildu preču, tostarp saldumu un ievārījuma, piegādes atļaušanu bijis pieņemts jau pirms vairākām nedēļām un tam nav saistības ar 31.maijā notikušo flotiles incidentu.

Kā liecina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) dati, robežu slēgšana nodarījusi būtisku kaitējumu privātajam tautsaimniecības sektoram Gazā, izraisot teju 40% augstu bezdarba līmeni.

Izraēlas tiesību aizstāvju organizācija "Gisha", kas rūpīgi seko šim jautājumam, ziņas par papildu produktu atļaušanu Gazā uztver skeptiski, norādot, ka nepietiek vien ar to, ka Gazas iedzīvotāji varēs iegādāties Izraēlā ražotus cepumus.

"Izraēlai būtu jāpārtrauc aizliegumi ievest izejmateriālus, piemēram, margarīnu rūpniecības vajadzībām un glikozi, kas ļautu Gazas iedzīvotājiem pašiem ražot cepumus un atdzīvināt ekonomiku, kas jau trīs gadus ir paralizēta," norāda organizācija.

Mēnesī Izraēla ļauj Gazas joslā nogādāt tikai 2300 kravas furgonu ar precēm. Pirms blokādes piegāžu apjoms sasniedza 10 400 furgonu mēnesī. Salīdzinājumam, Manhetenā, kur dzīvo aptuveni tikpat daudz cilvēku, cik Gazā, dienā tiek piegādāti apmēram 30 000 furgonu preču.

Arī eksporta apjoms pēc blokādes ievērojami sarucis. Kopš 2007.gada jūnija no Gazas joslas produkcija aizvesta tikai 259 kravas furgonos, lai gan pirms embargo noteikšanas ik dienu tika aizvesti 70 furgoni.

Lielākā daļa patēriņa preču Gazā pieejamas, tikai pateicoties plašajam kontrabandas tuneļu tīklam zem Ēģiptes robežas.

Izraēla turpretī noteikto blokādi pamato ar nepieciešamību apvaldīt palestīniešu islāmistu grupējumu "Hamas", turklāt Gazas 1,5 miljonu iedzīvotāju humānās vajadzības tiekot apmierinātās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!