Foto: EPA-AFI
Izraēla paziņoja, ka mazinās Gazas joslas blokādi un paplašinās ievešanai anklāvā atļauto preču sarakstu, ceturtdien vēsta aģentūra "Reuters".

Lēmumu mazināt blokādi ceturtdien pieņēma Izraēlas drošības kabinets pēc divu dienu diskusijām.

Saskaņā ar pieņemto lēmumu, valsts atļaus tādām organizācijām kā ANO ievest palestīniešu teritorijās plašāku preču klāstu, tostarp būvniecības materiālus, kas ir vitāli svarīgi Gazas atjaunošanai pēc Izraēlas militārās ofensīvas 2008. gada decembrī – 2009. gada janvārī.

Blokādes atvieglošana attieksies uz Izraēlas zemes robežām, par jūras ceļa blokādes mazināšanu nekas netiek minēts.

Šāds lēmums pieņems pēc tam, kad Izraēlas armija maijā ceļā uz Gazu apturēja "Brīvības flotili" ar humānās palīdzības kravu un cilvēktiesību aktīvistiem. Sadursmēs ar karavīriem gājuši bojā deviņi turku aktīvisti.

Pēc incidenta Izraēla izpelnījās asu nosodījumu, un krasi sabojājās tās attiecības ar Turciju.

Starptautiskā sabiedrībā pastiprināja spiedienu uz Izraēlu, pieprasot mazināt Gazas joslas blokādi, kuras dēļ cieš civiliedzīvotāji.

Izraēlas drošības kabinets tomēr vērsa uzmanību, ka pastāvošās drošības procedūras, kuru mērķis ir novērst ieroču un militāro preču ieplūšanu Gazā, tiks saglabātas.

Kā ziņots, pēc Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) datiem, robežu slēgšana nodarījusi būtisku kaitējumu privātajam tautsaimniecības sektoram Gazā, izraisot teju 40% augstu bezdarba līmeni.

Šobrīd Izraēla atļauj Gazā ievest ap 130 dažādu preču, salīdzinot ar 4000 pirms 2007.gada jūnija.

Izraēla noteikto blokādi pamato ar nepieciešamību apvaldīt palestīniešu islāmistu grupējumu "Hamas", turklāt Gazas 1,5 miljonu iedzīvotāju humānās vajadzības tiekot apmierinātās.

Izraēlas tiesību aizstāvju organizācija "Gisha", kas rūpīgi seko šim jautājumam, ziņas par papildu produktu atļaušanu Gazā uztver skeptiski, norādot, ka nepietiek vien ar to, ka Gazas iedzīvotāji varēs iegādāties Izraēlā ražotus cepumus.

"Izraēlai būtu jāpārtrauc aizliegumi ievest izejmateriālus, piemēram, margarīnu rūpniecības vajadzībām un glikozi, kas ļautu Gazas iedzīvotājiem pašiem ražot cepumus un atdzīvināt ekonomiku, kas jau trīs gadus ir paralizēta," norāda organizācija.

Mēnesī Izraēla ļauj Gazas joslā nogādāt tikai 2300 kravas furgonu ar precēm. Pirms blokādes piegāžu apjoms sasniedza 10 400 furgonu mēnesī. Salīdzinājumam, Manhetenā, kur dzīvo aptuveni tikpat daudz cilvēku, cik Gazā, dienā tiek piegādāti apmēram 30 000 furgonu preču.

Arī eksporta apjoms pēc blokādes ievērojami sarucis. Kopš 2007.gada jūnija no Gazas joslas produkcija aizvesta tikai 259 kravas furgonos, lai gan pirms embargo noteikšanas ik dienu tika aizvesti 70 furgoni.

Lielākā daļa patēriņa preču Gazā pieejamas, tikai pateicoties plašajam kontrabandas tuneļu tīklam zem Ēģiptes robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!