Foto: EPA/LETA
Izraēla atkal plāno bloķēt "Brīvības flotili", kas grasās nogādāt humanitārās palīdzības kravu Gazas sektoram, preses konferencē Maskavā paziņoja Izraēlas vēstniece Dorita Golendera, ziņo Krievijas masu mediji.

Starptautiskas tiesību aizstāvju organizācijas paziņoja par plāniem jūnija nogalē nosūtīt uz Gazas sektoru aptuveni 15 kuģus ar humanitārās palīdzības kravu un vairākiem simtiem palestīniešu neatkarības atbalstītājiem.

"Izraēlas pozīcija ir viennozīmīga, tā ir tāda pati kā iepriekšējā šīs flotiles ceļojuma reizē. Visa humanitārā palīdzība Gazas sektoram jānosūta pa ceļiem, kas akceptēti starptautiskajās konvencijās. Ja kravas nonāk Haifas ostā, Izraēla vienmēr tās nodod," klāstīja vēstniece.

Pēc viņas vārdiem, Izraēla nepieļaus provokācijas, bet "Brīvības flotiles" otrais mēģinājums piegādāt kravas Gazas sektoram "neapšaubāmi ir provokācija".

"Flotile absolūti nav vajadzīga. Ja grib nodot humanitāro palīdzību, tas jādara pa eksistējošiem kanāliem. Izraēla arī nepieļaus ieroču piegādes, jo ieroči nemitīgi nonāk "Hamas" un citu teroristisko grupējumu rokās," piebilda vēstniece.

Jau ziņots, ka pirms gada Izraēla pārtvērusi palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Astoņi kuteri uz Gazas joslu veda aptuveni 800 cilvēktiesību aizstāvjus un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti vairāk nekā desmit aktīvisti un vēl vairāk nekā 30 cilvēki guvuši ievainojumus.

Izraēla, kas īsteno Gazas joslas blokādi, solīja nepieļaut, ka "Brīvības flotile", kas devusies no Kipras piekrastes, sasniedz palestīniešu teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!