Foto: EPA/LETA
Izraēlas izmeklēšana par valdības un bruņoto spēku rīcību atzina, ka tie nebija vainīgi par asiņaino Turcijas humānās palīdzības kuģa, kas mēģināja šķērsot Gazas joslas blokādi, ieņemšanu, bet vaina jāuzņemas tiem, kas atradās uz kuģa.

Izraēlas augstākā tiesneša Jakova Tirkeļa vadītās komisijas ziņojums būs pamats tam, ko Izraēla iesniegs Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izmeklētājiem par pērn 31.maijā notikušo incidentu, kurā, Izraēlas kara flotei apturot vairākus humānās palīdzības kuģus, bojā gāja 19 cilvēki, bet ievainoti tika 26.

"Acīm redzami pretojoties aizturēšanai, "Mavi Marmara" kļuva par militāro spēku mērķi," teikts komisijas 245 lappuses garajā ziņojumā.

Komisija ziņojumā apsūdz kuģa, uz kura tika nogalināti deviņi cilvēki, īpašnieci Turcijas musulmaņu labdarības organizāciju "Cilvēktiesību, brīvību un humānās palīdzības fonds" par "plānotu un ārkārtīgi vardarbīgu" pretošanos, kas bija "tieši saistīta ar notiekošo starptautisko konfliktu starp Izraēlu un HAMAS".

Izraēlas izmeklētāji secinājuši, ka uz kuģa klāja esošie cilvēki vardarbīgi pretojās un bija bruņoti, tādēļ viņus nevar uzskatīt par civiliedzīvotājiem.

Komisijas secinājumus apstiprinājuši divi ārvalstu novērotāji: Kanādas bruņoto spēku jurists Kenets Vatkins un Ziemeļīrijas valstsvīrs Deivits Trimbls.

Savukārt Turcija svētdien paziņoja, ka jūtas "šausmīgi un apmulsusi" par šādiem komisijas secinājumiem.

"Mūsu komisija ir pārsteigta, apmulsusi un jūtas šausmīgi, ka nacionālā izmeklēšana Izraēlā attaisnojusi Izraēlas bruņotos spēkus, neņemot vērā starptautiskās izmeklēšanas apstiprinātos faktus," teikts Turcijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka Izraēlas uzbrukums humānās palīdzības kuģim pārkāpa gan miera, gan kara laika starptautiskos likumus, piebilstot, ka Izraēlas lēmums publiskot komisijas secinājumus pirms tie ir iesniegti ANO nav "konstruktīvs".

Turcija septembrī iesniedza ANO Drošības padomei ziņojumu, ka tās pieaicinātie starptautiskie eksperti atzinuši, ka uzbrukums bijis nelikumīgs un ar to tika pārkāptas cilvēktiesības un starptautiskie likumi. Izraēla paziņoja, ka izmeklētāji nav objektīvi.

Turcija ir pieprasījusi Izraēlai atvainošanos par notikušo un kompensāciju par zaudējumiem. Izraēla ir atteikusies to darīt.

Savukārt ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna uzsāktā izmeklēšana vēl turpinās.

Izraēlas karaflote 31.maijā aizturēja sešus kuģus, kuri mēģināja piegādāt humāno palīdzību Gazas joslai, apejot Izraēlas īstenoto Gazas joslas blokādi, un lika tiem piestāt Izraēlas ostās. Ieņemot vienu no šiem kuģiem - Turcijas kuģi "Mavi Marmara", Izraēlas karavīri nogalināja deviņus cilvēkus - astoņus Turcijas pilsoņus un vienu Turcijas un ASV dubultpilsoni. ANO Drošības padome un daudzu pasaules valstu vadītāji nosodīja šo slepkavību, bet Izraēla to raksturoja kā savu desantnieku pašaizsardzību.

Pēc uzbrukuma Izraēla mīkstināja blokādes noteikumus.

Izraēla joprojām ierobežo dubultās lietošanas preču, kuras var izmantot gan militāriem, gan civiliem mērķiem, plūsmu un atļauj ievest ierobežotu daudzumu būvmateriālu, kas paredzēti starptautisko organizāciju vadītajiem projektiem.

Gazas josla, no kuras Izraēla izveda savu karaspēku un ebreju kolonistus 2005.gadā, ir HAMAS kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!