Foto: Reuters/Scanpix

ASV militārās tematikas interneta medijs "We are the Mighty" izveidojis pasaules spēcīgāko armiju top-10, kurā pirmo trijnieku ieņem ASV, Krievija un Ķīna.

Saraksts veidots atsaucoties uz vietnes "Global Firepower" aprēķiniem, kas balstās publiski pieejamos datos un aptuvenās aplēsēs, ja informācija nav pilnībā pieejama.

Foto: AP/Scanpix

1. ASV
Amerika aizsardzībai pašlaik gadā tērē 577 miljardus dolāru (509 miljardi eiro), kas ir aptuveni četras reizes vairāk par Ķīnu. ASV Indijai un Ķīnai piekāpjas tikai karavīru skaita ziņā, bet ievērojami apsteidz visu pārējo pasauli lidaparātu skaita un flotes izmēru ziņā.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

2. Krievija
Krievijas Federācijai ir milzīgs skaits bruņutehnikas un liela karaflote. Turklāt Krievija ir viena no pasaules lielākajām naftas ieguvējām. Krievija ir ceturtajā vietā karavīru skaita ziņā, taču pārsvarā tie ir obligātā dienesta karavīri. Krievijas militārais budžets ir 60 miljardi dolāru (53 miljardi eiro).

Foto: AP/Scanpix

3. Ķīna
Ķīnai ir otrs lielākais militārais budžets – 145 miljardi dolāru (128 miljardi eiro). Tāpat Ķīnai ir trešais lielākais militāro lidaparātu skaits, otrs lielākais tanku sastāvs un pasaulē lielākais karavīru skaits.

Foto: AFP/Scanpix

4. Indija
Indija topa ceturtajā vietā iekļuvusi, pateicoties attīstītajai militārajai rūpniecībai un lielajam karavīru skaitam. Tāpat valstij ir spēcīga militārā aviācija, bruņutehnika un flote.

Foto: AFP/Scanpix

5. Lielbritānija
Par spīti nelielajam karavīru, bruņutehnikas un lidaparātu skaitam, Lielbritānija ir iekļuvusi spēcīgāko armiju pirmajā pieciniekā, pateicoties spēcīgajai flotei un lielajam aizsardzības budžetam (46 miljardi eiro). Britiem par labu nāk arī ģeogrāfiskais novietojums, kas apgrūtina potenciālā agresora iebrukumu.

Topa otrajā pieciniekā seko Francija, Dienvidkoreja, Vācija, Japāna un Turcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!