Foto: AFP/Scanpix
Japānas ziemeļaustrumos otrdien noticis kārtējais zemesrīces pēcgrūdiens 5,8 ballu stiprumā, informē aģentūra "Reuters", atsaucoties uz Japānas meteoroloģijas aģentūru.

Pazemes grūdieni bijuši jūtami arī Tokijā, taču tās epicentrs atradies Fukušimas prefektūrā.

Avarējušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas operators "Tokio Electric Power Company" paziņojis, ka zemestrīces dēļ cilvēki no AES nav evakuēti un kompleksā turpinās darbi.

Jau ziņots, ka Japāna otrdien paaugstināja Fukušimas 1.atomelektrostacijas (AES) krīzes bīstamības līmeni no piektā līdz septītajam, kas ir maksimālais līmenis pēc starptautiskās atomkrīžu skalas un ir sasniegts pirmoreiz kopš Černobiļas AES avārijas 1986.gadā. Atomkrīzes bīstamības līmenis tika paaugstināts neilgi pēc tam, kad Tokiju otrdien satricināja 6,3 ballu zemestrīce, kas ir 11.marta zemestrīces pēcgrūdiens.

Fukušimas 1.AES reaktoru dzesēšanas sistēma tika nopietni bojāta 11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Situācija Fukušimas 1.AES vēl arvien nav noregulēta.

Japānas Kodoldrošības aģentūras provizoriski dati liecina, ka pēc 11.marta zemestrīces no Fukušimas 1.AES vairākas stundas notikusi radiācijas noplūde ar līmeni 10 000 terabekereli stundā.

Saskaņā ar starptautisko atomkrīžu skalu septītā bīstamības līmeņa incidents ir tāds, kurā notikusi liela mēroga radioaktīvo materiālu noplūde ar plašu ietekmi uz cilvēku veselību un vidi un tās dēļ ir nepieciešama plānotu un paplašinātu pretpasākumu īstenošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!