Foto: Reuters/Scanpix
Japānas valsts galva - imperators Akihito uzstājies ar uzrunu televīzijā, radot plašu rezonansi, jo šādas uzrunas notik ārkārtīgi, reti tikai lielu satricinājumu brīžos, informē raidsabiedrība CNN.

Imperators izteicis līdzjūtību zemestrīces un cunami upuru tuviniekiem un cietušajiem. Viņš līdzīgi kā iepriekš Japānas premjers Naoto Kans atzina, ka valsts izjūt lielāko  krīzi kopš otrā pasaules kara.

Imperators aicinājis cilvēkus būt "garā stipriem" un saglabāt mieru. Viņš apliecinājis, ka starptautiskā sabiedrība "sirdīs ir kopā ar mums".

77 gadus vecajam imperatoram ir atvēlētas tikai ceremoniālas funkcijas, taču viņš bauda dziļu lielākās sabiedrības daļas cieņu.

Pagājušajā piektdienā 9,0 balles pēc Rihtera skalas stiprajā zemestrīcē un sekojošos cunami viļņos, gājuši bojā vai bez vēsts pazuduši vairāk nekā 11 000 cilvēku.

Izcēlusies avārija "Fukušimas 1" AES, kas licis no tās apkārtnes evakuēt vairākus simtus tūkstošus iedzīvotāju. Kopumā stihijas dēļ mājas nācies pamest vairāk nekā pusmiljonam cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!