Foto: EPA/LETA
Japānas premjerministrs Naoto Kans oficiāli paziņojis, ka atkāpjas no Demokrātiskās partijas priekšsēdētāja amata, kas automātiski nozīmē arī valdības vadītāja posteņa pamešanu, piektdien informē raidsabiedrība BBC.

Jauna partijas līdera vēlēšanas paredzētas nākampirmdien 29. augustā, bet viņu par premjeru parlaments varētu apstiprināt otrdienā 30. augustā.

 Jau vēstīts, ka līdzšinējais premjers apņēmās aiziet  pēc iepriekš izteikto nosacījumu izpildes. "Es aiziešu tiklīdz tiks izpildīti trīs nosacījumi. Jauno premjeru, visticamāk, ievēlēs 30. augustā," sacījis Kans.

No trijiem nosacījumiem viens jau ir izpildīts. Ir apstiprināts likumprojekts par papildu budžetu 11. marta postošās zemestrīces seku likvidācijai.

Trešdien 24. augustā parlaments lēma par likumprojektu, kas paredz valsts obligāciju izlaišanu, lai segtu kolosālo budžeta deficītu, bet piektdien 27. augustā parlamentārieši lems par atjaunojamo resursu enerģētikas attīstību.

29. augustā tiks rīkota Demokrātiskās partijas priekšsēdētāja vēlēšanas, kurš automātiski pretendētu uz premjera posteni.

Šobrīd par favorītu tiek uzskatīts bijušais ārlietu ministrs Seidzi Maehara, kurš atkāpās pēc skandāla par ārvalstnieku ziedojumu pieņemšanu politiskajai kampaņai. Tiek minēts arī valdības ģenerālsekretāra Jukio Edano vārds.

Pašreizējā premjera Kana popularitāte ir pastāvīgi samazinājusies kopš dabas katastrofas un sekojošās avārijas "Fukušima - 1" AES. Šobrīd premjera darbību atbalsta tikai 15 % valsts iedzīvotāju.

Kā ziņots, Japānā 11.martā notika 9,0 balles spēcīga zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. TEPCO atzinusi, ka pirmajā energoblokā kodoldegvielas stieņi ir pilnībā izkusuši un nogrimuši reaktorā iesūknētajā ūdenī, savukārt vēl divos reaktoros situācija ir neskaidra.

"Fukušima - 1" AES avārija lika evakuēt vairāk nekā 200 000 cilvēkus no 30 kilometru zonas ap staciju.

Pēc lielās zemestrīces reģistrēti vairāki desmiti p[ecgrūdienu, no kuriem spēcīgākie pārsnieda sešas balles

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!