Foto: DELFI

Jaunietim, kurš janvārī ar neīstu pistoli izjauca Nīderlandes valsts raidsabiedrības NOS televīzijas vakara ziņu programmu, iebrūkot studijā un pieprasot raidlaiku, piektdien piespriests divu ar pusi gadu cietumsods.

20 gadus vecais jaunietis, kurš tiek identificēts kā Tariks Z., neilgi pirms vakara ziņu pārraides iegāja NOS ēkā Hilversumas pilsētā, turot rokās neīstu pistoli un draudu vēstuli.

Dažu minūšu laikā viņu aizturēja policija, bet televīzijas kameras nofilmēja dramatisko incidentu.

"Tiesa atzīst vīrieti par vainīgu ķīlnieku saņemšanā un apgalvošanā, ka viņam ir ierocis NOS ēkā," piektdien nolēma Nīderlandes centrālās daļas apgabaltiesa Leleistades pilsētā.

"Viņa rīcība iztaisīja bailes un satraukumu upuriem NOS ēkā un plašākā sabiedrībā," teikts tiesas paziņojumā.

Prokuratūra sākotnēji prasīja jaunietim piespriest četru gadu cietumsodu, bet tiesas lēmums nozīmē, ka reāli viņam cietumā būs jāpavada viens gads un trīs mēneši, norādīja tiesa.

Iebrucējs mierīgā sarunā ar cilvēku, kuru neparādīja televīzijas kamera, sacīja, ka pārstāv "hakeru kolektīvu" un "grib parunāt par lietām, kas ir svarīgas pasaulei".

Jaunietis arī bija nodevis NOS personālam draudu vēstuli, kurā teikts, ka viņš ir "smagi bruņots" un nedarbojas viens. Vēstulē bija teikts, ka "hakeri ir gatavi kiberuzbrukumam" un ka "valstī ir izvietoti astoņi spēcīgi spridzekļi ar radioaktīvu materiālu", kas tiks iedarbināti, ja viņam neļaus nākt klajā ar paziņojumu televīzijas tiešraidē.

Vēlāk viņš atzina, ka darbojās viens un patiesībā nebija izvietotas nekādas sprāgstvielas, kā arī nebija plānots uzbrukums.

"Pēc notikušā var teikt, ka tas bija pilnīgi amatierisks mēģinājums ar vardarbību piespiest citus uzklausīt viņa viedokli," secināja tiesa.

Mediji pēc incidenta ziņoja, ka šī jaunieša tēvs ir ēģiptietis, bet māte - holandiete, un ka viņa vārds ir Tariks. Viņš ir Delftas Tehniskās universitātes students. Viņa uzvārds netiek atklāts, jo to neļauj Nīderlandes privātuma aizsardzības noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!