Foto: stock.xchng
Kāds Jaunzēlandes vides aizstāvis ir sācis kampaņu, lai panāktu aizliegumu iedzīvotājiem kā mājdzīvniekus turēt kaķus. Aktīvista mērķis ir pasargāt no mājas plēsējiem Jaunzēlandes putnus, vēsta raidsabiedrība "Fox News".

"Mazā pūku bumbiņa, kas tev pieder, ir dzimis slepkava," lasāms uzsaukums aktīvista Gareta Morgana izveidotajā kampaņas interneta vietnē. Morgans aicina iedzīvotājus vairs neņemt jaunus kaķus, lai pasargātu Jaunzēlandes unikālās putnu sugas. Garets, kurš ir ekonimists un labi pazīstams uzņēmējs tāpat aicina kaķus turēt tikai iekštelpās un noteikt obligātu šo mājdzīvnieku reģistrāciju.

Tūkstošiem gadu Jaunzēlandes putniem uz zemes nebija dabīgu ienaidnieku. Dažas sugas, piemēram, kivi, kļuva par nelidojošajiem putniem. Kopš cilvēki Jaunzēlandē ieveda kaķus, suņus un grauzējus, vairākas putnu sugas ir iznīcinātas, bet vēl citas apdraudētas, raksta "Fox News".

"Iedomājieties, Jaunzēlandē mudžošus iedzimtos savvaļas dzīvniekus, pingvīni pludmalē, jūsu dārzā klejojošs kivi. Iedomājieties, mūsu pilsētās dzirdamas putnu dziesmas," interneta vietnē raksta Morgans.

Tomēr aktīvista kampaņai ir asa pretestība valstī, kurā ir vieni no pasaules augstākajiem kaķu turēšanas rādītājiem uz mājsaimniecību. Arī kampaņas interneta vietnē otrdien 70% apmeklētāju bija nobalsojuši pret viņa idejām.

Daudzi uzskata, ka kaķi var pat palīdzēt vietējiem putniem, apkarojot grauzējus, kas barojas ar putnu olām, skaidro "Fox News". Bet arī par grauzējiem Morganam ir ko teikt, citā interneta vietnē viņš vāc ziedojumus grauzēju padzīšanai no Antipodu salām, kur peles ir vienīgie vietējo putnu ienaidnieki.

Zinātnieks Deivids Vinters norāda, ka kaķi Jaunzēlandē patiešām ir problēma, tie esot veicinājuši vismaz pusduča putnu sugu izzušanu.

2011. gada pētījums liecina, ka 48% Jaunzēlandes mājsaimniecību ir vismaz viens kaķis, kas ir augsts rādītājs attīstīto valstu vidū. Pavisam valstī ir aptuveni 1,4 miljoni kaķu. ASV vismaz viens kaķis ir 33% mājsaimniecību, norāda "Fox News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!