Foto: AFP/Scanpix

Tie, kas iebilst pret patvēruma meklētāju izvietošanu visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu teritorijā, ir liekuļi, piektdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

EK iecerējusi, nosakot saistošas bēgļu uzņemšanas kvotas, divu gadu laikā pārvietot uz citām dalībvalstīm 40 000 nelegālo imigrantu, kas, šķērsojot Vidusjūru, izcēlušies Itālijā un Grieķijā.

Lai īstenotu šo ieceri, dalībvalstīm tā ir jāapstiprina, taču daudzas valstis šo ieceri jau ir noraidījušas.

"Ļaudis man saka, ka šī problēma jārisina Grieķijai. Tā ir neticama liekulība," sarunā ar Francijas raidorganizāciju "France Culture" norādīja Junkers. "Mēs sēžam savu televīzijas ekrānu priekšā, mēs redzam šos cilvēkus mirstam jūrā, mēs vakaros raudam ekrānu priekšā, un nākamajā dienā ļaudis ierodas uz sarunām Briselē, lai paziņotu: "Risiniet paši savas problēmas.""

"Mēs nevaram atstāt šīs masīvās plūsmas vadību vienīgi Itālijai, Grieķijai, Maltai, Spānijai," uzsvēra EK prezidents. "Ja Eiropas solidaritātei ir kāda iespēja sevi parādīt ar dāsnumu un stingrību, tad tas ir migrācijas jautājums."

Tomēr diplomāti atzīst, ka nesagaida kāda lēmuma pieņemšanu otrdien Luksemburgā paredzētās dalībvalstu iekšlietu ministru sanāksmes laikā.
"Nepārprotami, kvalificētā vairākuma nav," atzina kāds avots diplomātu aprindās.

Pēc divām nedēļām pēdējā samitā pirms vasaras atvaļinājumu sezonas šo jautājumu apspriedīs arī dalībvalstu līderi.
Tikmēr kopš gada sākuma cilvēku kontrabandistu kuģos Eiropā nelikumīgi ieceļojušo imigrantu skaits jau pārsniedzis 100 000, taču nelegālās imigrācijas sezona īsti vēl nemaz nav sākusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!