Foto: AFP/Scanpix
Gāztais Lībijas līderis Muamars Kadafi, par kura atrašanās vietu pēdējā laikā nebija ticamu ziņu, kopš viņa pretinieki augustā ieņēma galvaspilsētu Tripoli, esot uzturējies savā dzimtajā pilsētā Sirtē. Tur viņš ceturtdien tika sagūstīts un vēlāk gāja bojā apšaudē, medijiem pastāstījis Kadafi bijušais apsardzes priekšnieks, ģenerālis Mansurs Dao, piektdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Intervijā telekanālam "Al Arabia" Dao stāsta, ka Kadafi mitinājies parastos dzīvokļos, kurus gan bieži mainījis. Viņa regulārie audio vēstījumi, kurus izplatīja Sīrijā bāzētais telekanāls "Ar Rai" tikuši translēti, izmantojot satelīttelefonu. Melnais pulkvedis neesot tieši vadījis Sirtes aizstāvību vai citas sev uzticīgo spēku operācijas. Ar to nodarbojušies viņa dēli Seifs al Islams un Mutasims.

"Sākumā pilsētā bija daudz mūsu piekritēju, taču, tuvojoties dumpiniekiem un sākoties aplenkumam, cilvēki pakāpeniski sāka pamest pilsētu. Mēs to nekavējām, tāpat netraucējām nemierniekiem piegādāt pilsētniekiem pārtiku un medikamentus," stāsta Dao.


Situācija kļuvusi arvien draudīgāka, un rajons, kurā uzturējies Kadafi, pilnībā aplenkts. Tad nolemts izlauzties ar kauju. Tomēr mašīnu konvojs cietis smagā apšaudē. Pulkvedi pavadošie kaujinieki sadalījušies divās grupās. Dao bijis kopā ar savu līderi un valsts aizsardzības ministru. Tad viņš ievainots un zaudējis samaņu. Par Kadafi sagūstīšanu un nāvi, viņam nav informācijas.

Dao norāda, ka Kadafi neesot baidījies, ka var tikt sagūstīts vai pat nogalināts. Pēc apsardzes priekšnieka teiktā, viņa aizbilstamais esot ļoti pārdzīvojis valstī notiekošo konfliktu un cilvēku upurus. Uz jautājumu, kā var pārdzīvot cilvēks, kura vainas dēļ gājuši bojā 50 000 cilvēku, Dao atbildējis, ka šādas ziņas izplata mediji un tā neesot patiesība.

Pret Dao viņa gūstītāji izturoties labi, ģenerālim sniegta medicīniskā palīdzība. Televīzijas kadros gan redzams, ka viņam uz sejas ir zilumi.

Kā ziņots,   Kadafi ceturtdien tika nogalināts savā dzimtajā pilsētā Sirtē krustugunīs starp viņa piekritējiem un valstī varu pārņēmušajiem nemierniekiem, paziņoja nemiernieku Pagaidu pārejas nacionālās padomes premjerministrs Mahmuds Džibrils.

Džibrils apstiprināja, ka Kadafi bija sagūstīts dzīvs un ievietots pikapā. Kad mašīna sāka braukt, tā nokļuva krustugunīs, Kadafi tika ievainots galvā un nomira ceļā uz slimnīcu Misratas pilsētā, sacīja Džibrils.

Citi Lībijas nemiernieku pārstāvji paziņoja, ka Kadafi ar "zelta šauteni" ticis sagūstīts kanalizācijas caurulē pie Sirtes pilsētas.

"Kadafi bija džipā, kad nemiernieki atklāja uguni uz to. Viņš izkāpa un mēģināja aizbēgt, patveroties kanalizācijas caurulē," sacīja nemiernieku karalauka komandieris Muhameds Leits.

Francijas aizsardzības ministrs Žerārs Longē pastāstīja, ka Francijas kara lidmašīna "Mirage-2000" ceturtdienas rītā raidījusi brīdinājuma šāvienu, kad apmēram 80 automašīnu kolonna mēģinājusi atstāt Sirtes pilsētu. Nemiernieki pēc tam iznīcinājuši šīs mašīnas un no vienas izvilkuši Kadafi.

"Mēs paziņojam pasaulei, ka Kadafi ir miris revolūcijas gūstā. Tas ir vēsturisks brīdis. Tas ir tirānijas un diktatūras gals. Kadafi ir sagaidījis savu likteni," paziņoja Pagaidu pārejas nacionālās padomes preses sekretārs Abdels Hafezs Goga valsts austrumu pilsētā Bengazi.

Pagaidu pārejas nacionālās padomes amatpersonas paziņojušas, ka ceturtdien Sirtē nogalināts arī viens no Kadafi dēliem Mutasims un Kadafi režīma aizsardzības ministrs Abu Bakrs Juniss, kuri pretojušies aizturēšanai. Savukārt Kadafi dēls Saifs al Islāms, kurš tika uzskatīts par Kadafi varas mantinieku, esot mēģinājis aizbēgt un aplenkts kādā ciemā pie Sirtes.

Lībijas Pagaidu pārejas nacionālā padome ceturtdien paziņoja, ka ir ieņēmusi Sirti, kas bija pēdējais nozīmīgais Kadafi spēku bastions, un šajā pilsētā sagūstīts bijušais diktators Kadafi, kurš tūlīt pēc sagūstīšanas no smagiem ievainojumiem miris.

Lībijā februāra vidū sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kurā gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!