Foto: Reuters/Scanpix
Viens no Lībijas ilggadēja vadītāja Muamara Kadafi dēliem Saifs al Islams, kurš pēdējā laikā oficiāli pārstāv Tripoles valdošo režīmu, piedāvājis ASV nosūtīt uz viņa valsti misiju, kas iepazītos ar situāciju Lībijā, vēsta ārvalstu masu mediji.

"Mēs vēlamies, lai amerikāņi jau rīt atsūtītu iepazīšanas misiju, lai noskaidrotu, kas notiek Lībijā. Mēs arī vēlamies, lai arī tiesību aizstāvju "Human Rights Watch" organizācijas pārstāvji ierastos ar šādu mērķi," intervijā "Washington Post" paudis režīma pārstāvis.

Viņš arī kategoriski noraidījis apsūdzības uzbrukumos civiliedzīvotājiem.

Iepriekš ANO, tiesību aizstāvji un ārvalstu žurnālisti apsūdzējuši Kadafi spēkus Misratas bombardēšanā un apšaudēs, norādot, ka pēc neoficiālajiem datiem šajā pilsētā gājuši bojā jau 300 civiliedzīvotāji.

"Mēs nebaidāmies no Starptautiskās Krimināltiesas. Mēs zinām un esam pārliecināti, ka neesam pastrādājuši noziegumus pret savu tautu," intervijā uzsvēris al Islams.

Pēc Kadafi dēla vārdiem, viņa tēvam lojālie spēki cīnās nevis ar civiliedzīvotājiem, bet gan ar "Al Qaeda" teroristiem, kas nostiprinājušies pilsētā. Viņš salīdzinājis Lībijas spēku darbību Misratā ar ASV karavīru kontingenta rīcību Irākas pilsētā Faludžā.

"Tas ir tieši tas pats. Es nepiekritīšu tam, ka Lībijas armija nogalinājusi civiliedzīvotājus. Tā nebija. Un nekas nebūs," paudis al Islams.

Pēc viņa vārdiem, Lībijas vadība, kas pēdējos gados aktīvi centusies uzlabot savu imidžu starptautiskajā arēnā, negaidījusi, ka nonāks nelabvēlīgā situācijā. "Neviens Tuvajos Austrumos, un it īpaši Lībijā nedomāja, ka kādu dienu ASV prezidents [Baraks] Obama uzbruks Lībijai vai kādai citai arābu valstij. Tas bija šoks, satricinājums visiem, pat manam tēvam," paudis Kadafi dēls.

Viņš klāstījis, ka uzbrukumu vietā ASV vajadzētu palīdzēt Lībijai cīnīties ar "Al Qaeda", un pēc teroristu padzīšanas no Bengazī un Misratas, varētu spriest par nacionālo izlīgumu un demokrātiju jaunas konstitūcijas ietvaros, kas paredzētu arī Kadafi lomas mazināšanu līdz "simboliskajai", uzskata al Islams.

Jau ziņots, ka Lībijā kopš 15. februāra notiek sacelšanās pret vairāk nekā 40 gadus valdījušā Kadafi valdību. Pēc ANO sankciju noteikšanas militāro operāciju pret Kadafi spēkiem sāka starptautiskā koalīcija.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogts Rasmusens solīja turpināt operāciju "tik ilgi, kamēr vien pastāvēs apdraudējums mierīgajiem iedzīvotājiem, bet šos draudus nav iespējams novērst, kamēr pie varas ir pulkvedis Kadafi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!