Foto: Vida Press
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons izvēlējies riskantu stratēģiju, ilgstoši kritizējot Eiropas Savienību (ES), piektdien intervijā televīzijā paziņoja aizejošais Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Kamerons ir apsolījis, ka gadījumā, ja nākamgad gaidāmajās parlamenta velēšanās uzvarēs viņa pārstāvētie toriji, 2017.gadā tiks sarīkots referendums par Lielbritānijas turpmāko dalību ES.

Līdz tam premjers plāno panākt zināmu Briselei nodoto pilnvaru "repatriāciju".

Kamerons izteicis atbalstu Lielbritānijas palikšanai ES, bet vienlaikus paudis gatavību iestāties par Lielbritānijas izstāšanos, ja uzskatītu to par nepieciešamu.

"Neviens nav spiests būt ES," norādīja Barrozu, piebilstot, ka ikvienai valstij ir tiesības rīkot referendumu.

Bet vienlaikus Barrozu norādīja, ka Kamerons spēlējas ar uguni, atspoguļojot ES negatīvā gaismā.

"Nevar kritizēt ES no pirmdienas līdz sestdienai un svētdien lūgt cilvēkus balsot par ES," norādīja Barrozu.

"Kad sistemātiski tiek izteikts negatīvs viedoklis par Eiropu, ir tikai dabīgi, ka arvien vairāk cilvēku pieņem eiroskeptisko skatījumu," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka eiroskeptiskā Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP) ceturtdien notikušajās starpvēlēšanās izcīnīja pirmo vietu Lielbritānijas parlamentā, sagādājot kārtējo triecienu britu politiskajam istablišmentam.

"Nav pārsteigums, ka tāda partija kā UKIP aug, jo no vadošajiem politiskajiem spēkiem mēs neesam redzējuši pietiekamu atbalstu, argumentus un arī pārliecību attiecībā uz ES," norādīja Barrozu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!