Foto: Reuters/Scanpix

Valdība piekopusi "kultūras genocīdu" pret Kanādas iedzimtajiem iedzīvotājiem, piespiežot tos apmeklēt valsts finansētās baznīcas skolas, atsaucoties uz otrdien publiskotu pētījumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Turklāt iezemiešu (Kanādā tiek dēvēti par "pirmo nāciju") bērni šajā procesā bieži pakļauti fiziskai un seksuālai vardarbībai, norādīts Patiesības un samierināšanas komisijas izstrādātajā ziņojumā.

"Viņiem tika laupīta pašcieņa un identitāte," uzsver viena no pētījuma autorēm Mureja Sinkleira.

Kanādā pavisam darbojās 130 valsts internātskolas pirmās nācijas bērniem. Kopš 19. gadsimta līdz 20. gadsimta septiņdesmitajiem gadiem tajās piespiesti mācīties vairāk nekā 150 000 bērnu. Skolu mērķis bija integrēt iezemiešus Kanādas vairākuma sabiedrībā.

To darot, bērniem tika liegta viņu pašu kultūra. Tos atdalīja no vecākiem un tradīcijām. Skolnieki stāsta, ka ir sisti par runāšanu savā dzimtajā valodā.

Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers 2008. gadā parlamentā atvainojās par šo savas valsts politiku, atzīstot, ka skolās notika fiziska un seksuāla vardarbība.

Patiesības un samierināšanas komisija, kas sagatavojusi jauno ziņojumu, tika izveidota 2006. gadā, lai panāktu izlīgumu starp valdību, baznīcu un 90 000 vēl dzīvo pirmās nācijas cilvēku, kas bija pakļauti izglītības programmai.

Ziņojumā piedāvāti 94 ieteikumi tālākai rīcībai, tai skaitā izmeklēt biežos iedzimto sieviešu pazušanas un slepkavību gadījumus, kā arī saņemt pāvesta Franciska atvainošanos Katoļu baznīcas vārdā.

Vardarbīgi uzbrukumi pret Kanādas pamatiedzīvotāju sievietēm un meitenēm nav retums. No 1980. līdz 2012. gadam ir noslepkavotas vai pazudušas gandrīz 1200 pirnmās nācijas sievietes. Vairāk par to var lasīt BBC pētījumā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!