Ceturtdien sīva kauja notika Ukrainas austrumu pilsētas Doņeckas lidostā, kur mēnešiem ilgi Ukrainas karavīri, saukti arī par "kiborgiem", notur pozīcijas nemitīgos prokrievisko kaujinieku uzbrukumos. Situācija lidostā ceturtdienas vakarā tiek salīdzināta pat ar Staļingradas kauju.

Pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" līderis Aleksandrs Zaharčenko ceturtdien preses konferencē jau steidza paziņot, ka prokrieviskās vienības jau kontrolē 95% lidostas un pusstundas laikā tā būs pilnībā "atbrīvota". Kijeva gan šos apgalvojumus noliedza, bet atzina, ka lidosta tiek smagi apšaudīta un ka kaujinieki ir cieši pietuvojušies "kiborgu" pozīcijām.

Piektdienas rītā Ukrainas Bruņotie spēki paziņoja, ka lidostas jaunais terminālis atrodas Ukrainas spēku rokās. Aktīva kaujas darbība pagaidām nenotiekot.

Ukrainas žurnālists Jurijs Butusovs ceturtdienas vakarā rakstīja, ka kaujinieku trieciengrupas iekļuvušas jaunā termināļa otrajā stāvā. Ukrainas karavīri sākuši pretuzbrukumu, palīgā "kiborgiem" ieradušies arī svaigi desantnieku papildspēki. Kaujā pretinieks padzīts no vairuma ēkas otrā stāva telpām, kurām ir stratēģiska nozīme pozīciju aizsardzībā. 

"Sīva tuvcīņa ar lieliem pretinieka kājnieku spēkiem turpinās visu dienu un turpinās arī šajās minūtēs," ceturtdienas vakarā rakstīja Butusovs. "Vairākas reizes gandrīz nonāca līdz dūru cīņai – pretiniekus šķīra 3 – 5 metru attālums. Tā ir reāla Staļingrada 21. gadsimtā," raksturoja žurnālists 

Viņš arī norāda, ka kaujinieki uzlikuši DTR karogu ēkas malā un saglabā pozīcijas termināļa pagrabā, kā arī trešajā stāvā. "Karoga uzstādīšana ir vienīgais pretinieka "panākums" dienas laikā," viņš atzīmē. 

Organizācijas "Labējais sektors" brīvprātīgo rotas komandieris ar segvārdu "Barss", kura vienība atbalsta lidostas aizstāvjus no blakus esošā Piski ciema, telekanālam TSN pauda viedokli, ka prokrievisko kaujinieku lielā aktivitāte Doņeckas lidostā varētu būt saistīta ar mēģinājumi atbrīvot objekta teritorijā iesprostotus kaujiniekus, tostarp čečenu karotājus jeb kadiroviešus.

"Vārdu sakot, mūsējie pagrabā ir nobloķējuši 15 – 20 čečenus, baidās nākt ārā. Tādi dati – "Vostok" kaujinieki kopā ar kadiroviešiem pagrabā," viņš atklāj, uzsverot, ka ieņemt lidostu kaujiniekiem neizdosies. 

To pašiem prokrieviskajiem karotājiem paziņojis "Labējā sektora" bataljona komandieris "Čornijs". "Es šodien radiosaziņā viņiem vienkārši pateicu: puiši, aizmirstiet par lidostu. Šo cietoksni neviens nekam neatdos, jūs zaudēsiet savus cilvēkus – ar to viss beigsies," stāsta "Čornijs". "Gribat karot – karojiet. Tikai ir objekti, kurus Ukraina jums nekad neatdos," piebildis "Labējā sektora" komandieris. 

Apšaudēm ceturtdien pakļauta ne tikai lidosta, bet arī Ukrainas spēku pozīcijas Piski ciemā un Avdijivkā. No šīm vietām termināļa aizstāvjiem tiek sniegts artilērijas un tanku uguns atbalsts.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērošanas misija ceturtdien vakarā paziņoja, ka lidostas apšaudīšana notiek no lidostai blakus esošā dzīvojamā rajona un Doņeckas nomalēm, vēsta UNIAN. Misijas pārstāvis Aleksandrs Hugs norāda, ka tas var izsaukt atbildes uguni, kurā ciestu civilā infrastruktūra. 

Vēstīts, ka Krievijas televīzijā jau oktobrī bija redzams sižets, kurā prokrieviskie kaujinieki Doņeckas lidostu apšauda no dzīvojamās mājas, 

Vēstīts, ka Doņeckas lidostā jau mēnešiem ilgi notiek smagas cīņas, Ukrainas karavīriem aizsargājot pozīcijas pret nemitīgajām apšaudēm un uzbrukumiem. Pēdējās dienās no Ukrainas austrumiem pienāk ziņas, ka situācija saasinās un kaujas darbība kļūst intensīvāka par spīti spēkā esošajam pamieram.

Mediji ziņo, ka kaujās šonedēļ sagrauts lidostas dispečeru tornis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!