Kazahstāna un Kirgizstāna vēlas atteikties no persiešu piedēkļa "stāna", kas ir valsts nosaukumā, vēsta "Foreign Policy".

Izdevums atzīmē, ka Vidusāzijas valstis piedzīvo tēla problēmu – Afganistānā un Pakistānā ir nebeidzama vardarbība, savukārt Turkmenistānā vērojams vērienīgs personības kults.

Divas no Vidusāzijas valstīm, Kazahstāna un Kirgizstāna, paudušas gatavību mainīt savas valsts tēlu. Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs pirmoreiz ierosināja valsts nosaukuma maiņu šā gada februārī, bet Kirgizstānas ietekmīgākā partija šādu piedāvājumu izteica pagājušā mēnesī.

"Piedēklis "stāna" ir persiešu izcelsmes, un vārds "Kirgizstāna" radīta padomju laikā," norāda bijušais valsts premjerministrs Felikss Kulovs.

Iemesli valsts nosaukuma maiņai ir pietiekami, jo gan politiskajā, gan popkultūras vidē ir visai zemas zināšanas un nievājoša attieksme pret Centrālās Āzijas valstīm, norāda izdevums. 2012. gada ASV prezidenta amata kandidāts Hermans Keins savulaik atzina, ka nespēja nosaukt valsts prezidentu, tāpēc viņš to nosauca par "Ubeki-beki-beki-beki-stan-stan", bet pēc filmas "Borats" iznākšanas Kazahstānas dažādās sporta sacensībās valsts himna sajaukta ar filmā izskanējušo himnu. Savukārt Kirgizstāna esot bieži jaukta ar Kurdistānu, kultūras reģionu, kas aptver daļu no Turcijas, Sīrijas, Irākas un Irānas.

Lai gan priekšlikumi par nosaukumu maiņu izraisījuši būtiskas diskusijas, neviena valsts tuvākajā nākotnē nopietni neapsver iespēju to mainīt, jo lēmuma pieņemšana radītu virkni izmaksu, kas saistītas ar jaunas valūtas, pasu un citu dokumentu izgatavošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!