Foto: Reuters/Scanpix

NATO ir jāpārskata savas ilgtermiņa attiecības ar Krieviju un jāstiprina alianses spējas ātri reaģēt uz jebkādu draudu, sestdien paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

NATO nepieciešams uzturēt spēcīgas aizsardzības spējas Austrumeiropā, teikts Kemerona vēstulē NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam un pārējiem 27 NATO dalībvalstu līderiem.

Sešas nedēļas pirms gaidāmā NATO līderu samita Velsā Kemerons norāda, ka vēlas tikšanos izmantot, lai tajā tiktu panākta vienošanās par stingrāku politiku pret Krieviju, kas raidīs signālu, ka alianses dalībvalstis nevar iebiedēt.

"2014.gadā pasaule ir neprognozējamāka nekā jebkad agrāk un mēs tiekamies vēl vienā alianses izšķirīgā brīdī," raksta Kemerons. "Afganistānā mūsu kaujas misija tuvojas beigām. Austrumos Krievija ar savu nelikumīgo Krimas aneksiju un agresīvo Ukrainas destabilizāciju ir saplēsusi instrukciju grāmatu. Dienvidos nestabilitātes loks stiepjas no Āfrikas ziemeļiem un Sāhelas līdz Sīrijai, Irākai un plašākiem Tuvajiem Austrumiem."

"Mums ir jāizmanto šis samits vienošanās panākšanai, kā NATO ir jāadaptējas, lai atbildētu uz šādiem draudiem un tos atvairītu un nodrošinātu, ka mēs turpinām mūsu biedru kolektīvo aizsardzību," norāda Kemerons.

Pēc viņa teiktā, lai arī NATO uzskatījusi Krieviju par partneri, nevis draudu, ir "skaidrs, ka Krievija uzskata NATO par pretinieku".

"Mums jāpārskata ilgtermiņa attiecības ar Krieviju," raksta Kemerons. "Mums ir jāpieņem, ka pēdējo gadu sadarbība nav iespējama pašas Krievijas nelikumīgo darbību NATO kaimiņos dēļ un ir jāpārskata principi, kas vada mūsu attiecības ar Krieviju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!