Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien aicinājis Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu runā ASV Kongresā neatklāt detaļas par topošo pasaules lielvaru kodolvienošanos ar Irānu.

Kerijs neminēja Netanjahu vārdā, bet žurnālistiem norādīja, ka viņš ir nobažījies par saņemtajām ziņām, ka tuvāko dienu laikā atklātībā nonāks sīkāka informācija par topošo kodolvienošanos.

Kāda Izraēlas amatpersona iepriekš paziņoja, ka Izraēla ir informēta par topošo vienošanos un premjerministrs par to runās ASV Kongresā.

Kerijam pirmdien Šveicē plānota tikšanās ar Irānas ārlietu ministru Džavadu Zarifu.

"Labākais veids, kā tikt galā ar jautājumiem par šo kodolprogrammu, ir panākt visaptverošu vienošanos, bet ne vienošanos par katru cenu," paziņoja Kerijs.

Pasaules lielvaru un Irānas sarunu mērķis ir līdz marta beigām panākt politisko vienošanos, bet līdz jūnijam vispārīgu vienošanos, lai pārtrauktu 12 gadus ilgušo konfliktu par Irānas kodolprogrammu.

Taču Izraēla bažījas, ka vienošanās atvieglos sankcijas pret Teherānu, neieviešot pietiekami bargus drošības mehānismus, kas neļautu Irānai attīstīt kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!