Foto: AP/Scanpix

Maskavai ir informācija, ka Kijevas kontrolētie spēki varētu uzbrukt Krievijas "humānajam konvojam" un mīnēt tā pārvietošanās ceļus, atsaucoties uz Krievijas Ārlietu ministriju, vēsta raidsabiedrība RT.

Ministrija norāda uz "strauju militāro darbību intensificēšanos" ar "acīmredzamu mērķi" bloķēt Krievijas "humānā konvoja" piegādi uz Luhansku. Ar Kijevu un Starptautisko Sarkano Krustu ir izdevies vienoties par praktiski visiem galvenajiem nosacījumiem pārtikas, pirmās nepieciešamības preču un medikamentu palīdzības piegādē, akcentē ministrija.

"Tomēr atrodas spēki, kas apņēmušies ne tikai liegt Ukrainas dienvidaustrumu iedzīvotājiem tieši tagad tik nepieciešamo palīdzību, bet arī realizēt neslēptas provokācijas, vēl vairāk sarežģījot situāciju konflikta zonā," teikts ministrijas paziņojumā.

Runa ir par "tiešiem spēka pielietošanas draudiem" pret Krievijas autokolonnu, uzsver ministrija. Luhanskas apgabala ceļi var tikt mīnēti ar mērķi "iznīcināt autotransportu un to pavadošo personālu", bet atbildība par notikušo tiks uzvelta Austrumukrainas prokrieviskajiem separātistiem, uzskata Krievijas Ārlietu ministrija.

Vēstīts, ka Krievijas paziņojums par "humānā konvoja" nosūtīšanu uz Ukrainu ir izraisījis pamatīgu sajukumu un neskaidrības.  Kijeva ir pieļāvusi, ka humānās misijas aizsegā Krievija varētu mēģināt iebrukt Ukrainā, vai sarīkot provokācijas. Maskava pirms tam atteicās no Kijevas prasības uz robežas palīdzību pārkraut Sarkanā Krusta automašīnās.

Autokolonna ar palīdzības kravu ir apstājusies aptuveni 30 kilometru attālumā no Ukrainas robežas pie Kamenskas - Šahtinskas pilsētiņas. Tālāk tā virzīsies pēc kravu pārbaudes un visu dokumentu noformēšanas. 

Tikmēr naktī uz piektdienu Ukrainas robežu esot šķērsojusi Krievijas militārās tehnikas kolonna. Ukrainas armija nobloķējusi tās virzību uz Luhansku. Ziņas par Krievijas militārās tehnikas iebraukšanu Ukrainā apstiprina arī NATO.

Piektdien Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka daļa tehnikas kolonnas ir iznīcināta.

Maskava piektdien šīs ziņas noliedza, norādot, ka "nekāda militārā kolonna neeksistē".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!