Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna īpašais sūtnis ceturtdien Krievijā paziņojis, ka viņam bijusi "vēsturiska" tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Kima sūtnis Čois Rjonhē Maskavā, sākot tikšanos ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, paziņoja, ka iepriekšējā dienā viņam bija "ievērojama un vēsturiska tikšanās" ar Putinu. Krievijas prezidentam viņš nodevis "personīgu vēstījumu" no Kima. Politiķi apsprieduši ekonomiku, sadarbību, kā arī "stabilitāti un mieru reģionā".

Čoi nedēļu garā vizīte Krievijā notiek pēc tam, kad ANO Cilvēktiesību komiteja ir pieņēmusi rezolūciju, kas rekomendē Ziemeļkoreju par tās cilvēktiesību pārkāpumiem saukt pie atbildības Starptautiskajā Krimināltiesā.


Ķīnas un Krievijas pārstāvji 18. novembra balsojumā par šo dokumentu, kas neparedz nekādu mehānismu tā izpildei, balsoja pret. Lavrovs rezolūciju raksturoja kā "neproduktīvu". Savukārt Putins 19. novembrī paziņoja, ka Krievijas un Ziemeļkorejas politisko saišu un tirdzniecības stiprināšana ir izdevīga abām tautām.

Tikmēr Phenjana ceturtdien, reaģējot uz ANO rezolūciju, piedraudēja veikt jaunu kodolizmēģinājumu.

Rezolūcija ir balstīta februārī publicētā ANO izmeklēšanas komisijas ziņojumā, kas veltīts masveida cilvēktiesību pārkāpumiem izolētajā valstī. Lai dokuments kļūtu valstij saistošs, tas jāapstiprina ANO Drošības padomē. Analītiķi gan norāda, ka ir maz ticams, ka tas notiks, jo padomē veto tiesības ir Ķīnai un Krievijai, kuras varētu iestāties pret Phenjanas vajāšanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!