Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čenuns sestdien paziņoja, ka viņa valsts armija ir gatava reaģēt uz "jebkāda veida karu" pret ASV.

Kims tādu komentāru izteica runā sestdien militārās parādes laikā Phenjanā, kur tiek atzīmēta 70.gadadiena kopš valdošās Korejas Strādnieku partijas dibināšanas.

"Šodien mūsu partija bezbailīgi paziņo, ka mūs revolucionārie bruņotie spēki spēj cīnīties jebkāda veida karu, kuru izprovocētu ASV, un mēs esam gatavi aizstāvēt savus cilvēkus un mūsu tēvzemes zilās debesis," sacīja Kims.

Ziemeļkorejas līderis oficiālās televīzijas tiešraidē pārraidītajā runā nesniedza detalizētu komentāru par valsts kodolbruņojuma vai tālas distances raķešu spējām. Lielāko daļu savas pusstundu ilgās runas viņš veltīja, kā pats uzsvēra, valdības apņēmībai uzlabot valsts iedzīvotāju dzīves apstākļus.

Viņš runā uzsvēra vienotību Ziemeļkorejas 24 miljonu iedzīvotāju vidū un Korejas Strādnieku partijā, kuru kopš dibināšanas 1945.gadā ir kontrolējusi Kimu dinastija.

Kims uzteica valsts iedzīvotājus, nosaucot tos par "brīnuma avotu", kas ļāvis valstij no stagnācijas kļūt par "spēcīgu sociālistu valsti, kas ir neatkarīga un aizsardzībā paļaujas uz sevi".

"Korejas Strādnieku partija ir neuzvarama partija, kas veido vienu veselumu ar tautu," uzsvēra valsts līderis.

Ar militāro parādi sākās plašās partijas dibināšanas gadadienas svinības, ar kurām analītiķu vērtējumā Kims vēlas apliecināt savu varu un armijas spējas savas valsts iedzīvotājiem un ārvalstīm.

Ziemeļkoreja bieži dižojas ar savu "kodolbruņojuma savaldīšanu", apsūdzot ASV par centieniem sākt agresijas karu. Valsts ir veikusi trīs kodolizmēģinājumus un ir draudējusi ar ceturto, īstenojot kodolbruņojuma un raķešu programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!