Foto: Reuters/Scanpix
Ķīna, sākot ar piektdienu, nolēmusi aizliegt neoficiālas laika prognozes, par ko saņēmusi iedzīvotāju kritiku.

Jaunie noteikumi liedz prognozēt plašu parādību spektru, sākot no "vēja ātruma, gaisa temperatūras, mitruma" un beidzot ar stihijām, piemēram, "viesuļvētrām", "smilšu vētrām" un "gaisa piesārņojumu", vēsta Ķīnas Meteoroloģijas administrācija.

Daži amatieri un neatkarīgie meteorologi Ķīnā kļuvuši populāri. Daudzi no viņiem saka, ka turpmāk izvairīsies no "prognozēšanas", lai nepārkāptu likumu, ziņo valsts medijs "Global Times".

Ķīnas Meteoroloģijas administrācija iepriekš izteikusies, ka noteikumi domāti, lai viltus laika prognozes neceltu paniku.

Tomēr vienkāršos iedzīvotājus, kuri valdības aplēsēm neuzticas, īpaši satrauc aizliegums prognozēt arī gaisa piesārņojumu.

Ķīnas pilsētās bieži novērojams smags piesārņojums, kuru rada ogļu dedzināšana elektrostacijās un rūpniecība, kā arī automašīnas. Tas ir galvenais iemesls neapmierinātībai ar valdošo Komunistisko partiju.

Smalko plaušām kaitīgo piesārņojuma daļiņu blīvums PM2.5 gaisā bieži pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas rekomendēto.

"Mūsu pašu ziņas par PM2.5 ir nepareizas un tagad mēs neļausim arī citiem ziņot, tas tiešām ir ļauni," teikts kādā komentārā vietējā mikroblogošanas vietnē. "Kā mēs varam aizsargāt vidi ar nepareiziem datiem?" vaicā komentētājs.

Gaisa kvalitātes mērījumus, tostarp PM2.5, publicē arī ASV vēstniecība, un tie bieži ievērojami atšķiras no oficiālajiem Ķīnas valdības mērījumiem, īpaši vispiesārņotākajās dienās. Nav skaidrs, vai likums attieksies arī uz šiem ziņojumiem.

Jaunā likuma pārkāpējiem varēs piemērot sodu līdz 50 000 juaņu (ap 7000 eiro).

Nepatiesas prognozes par 17.kategorijas viesuļvētru martā Fudzjaņas provincē svētku laikā lika dažiem iedzīvotājiem atcelt ceļošanas plānus.

Citi komentētāji internetā vienkārši dusmojās par pieaugošo valdības kontroli šķietami nekaitīgā jautājumā.

"Mums pat vairs nav brīvības paredzēt laiku," žēlojās viens no komentētājiem.

"Ja laika stacijas varēs apsolīt, ka katrs tās ziņojums piepildīsies, es to atbalstīšu. Ja nevar, kāpēc viņi neļauj prognozēt citiem?" vaicāja cits komentētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!