Foto: LETA

Krievijas vajātais opozīcijas žurnālists Andrejs Ņekrasovs pēc aizturēšanas Kiprā trešdien atgriezies Lietuvā.

Ņekrasovs atlidoja uz Viļņu no Kipras, kur viņš tika aizturēts pagājušonedēļ uz Krievijas izdota ordera pamata.

Ņekrasovs teica, ka gatavojas iesniegt lūgumu piešķirt viņam politisko patvērumu Lietuvā.

Kipra nav apmierinājusi Krievijas lūgumu izdot Ņekrasovu un ir nolēmusi nosūtīt viņu uz Lietuvu, jo viņš Kiprā ieradās ar Lietuvas vīzu no Lietuvas. Advokāte sacīja, ka nosūtīšanu uz Lietuvu vēlējies arī pats Ņekrasovs.

Krievijas pilsoņa Ņekrasova lūgumu par politiskā patvēruma piešķiršanu jāizskata Lietuvas Migrācijas departamentam. Lietuvas ārlietu ministrs Sauļus Skvernelis ir izteicies, ka ir nosacījumi šī patvēruma piešķiršanai.

Lietuvas iestādes ir apstiprinājušas gatavību pieņemt šo Krievijas pilsoni un izskatīt viņa patvēruma lūgumu.

"Viņš meklē patvērumu, jo uzskata, ka tiek vajāts [Krievijā] par saviem politiskajiem uzskatiem, par runas brīvību, [tāpēc ka] viņš ir atklājis lielas korupcijas lietas," sacīja Ņekrasova advokāte Nikoleta Haralambidu.

Lietuvas ārlietu ministra preses sekretārs Ķēstutis Vaškelevičs ir apstiprinājis, ka   Ņekrasovam  ir izsniegta Lietuvas D-kategorijas nacionālā vīza.

Starptautiskā nevalstiskā organizācija "Reportieri bez robežām" uzskata, ka   Ņekrasovs  tiek vajāts par saviem rakstiem, kuros atspoguļota korupcija Udmurtijas Republikā, un par savu piedalīšanos protestos pret valdību.

"Mēs uzskatām, ka Krievijas iestādes viņu vajā politisku motīvu dēļ," pa telefonu pateica šīs organizācijas preses sekretārs Johans Bīrs.

Vienas fabrikas vadītājs apsūdzēja Ņekrasovu  šantāžā, kad viņš publicēja rakstu par darbinieku protestiem, un Federālais drošības dienests (FDD) aizturēja šo žurnālistu un mēģināja piespiest viņu atzīties, sacīja Bīrs.

Ņekrasovs sākumā bija liecinieka statusā, bet vēlāk viņam tika izvirzītas apsūdzības. Viņam Krievijā draud cietumsods līdz 15 gadiem, sacīja Bīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!