Foto: PantherMedia/Scanpix
Cilvēkiem mūziku vajadzētu klausīties ne vairāk kā stundu dienā, ataucoties uz Pasaules Veselības Organizāciju (PVO), ziņo BBC.

PVO apgalvo, ka aptuveni 1,1 miljards jaunu cilvēku visā pasaulē riskē uz visiem laikiem sabojāt savu dzirdi, jo klausās mūziku "pārāk daudz un pārāk skaļi". Gan mūzikas atskaņotāji, gan koncertu un bāru apmeklējums radot "nopietnus draudus veselībai".

PVO lēš, ka šobrīd jau aptuveni 43 miljoni cilvēku vecumā no 12 līdz 35 gadiem visā pasaulē šo iemeslu dēļ ir daļēji vai pilnībā zaudējuši dzirdi, un viņu skaits aug. Turklāt lielāks cietušo skaits ir tieši vidēji un augsti attīstītās valstīs.

"Mēs mēģinām vērst uzmanību jautājumam, kam tā līdz šim nav tikusi gana pievērsta, tomēr bojājumus potenciāli ir iespējams novērst," norāda PVO pārstāvis Ītanes Krugs. Viņš norāda, ka stundu dienā klausīties mūziku jau būtu labs sākums. "Tā ir tikai rekomendācija, ne precīzs mērījums uz minūti, lai kaitējuma apmērus saprastu tie, kas austiņās mūziku klausās pat 10 stundas dienā," viņš skaidro.

PVO ieteiktie noteikta skaļuma trokšņu klausīšanās laiki dienā:

  • 85 dB (vidējais troksņa līmenis automašīnā) - astoņas stundas
  • 90 dB (zāles pļāvējs) - divarpus stundas
  • 95 dB (vidējais motocikls) - 47 minūtes
  • 100 dB (automašīnas signāltaure) - 15 minūtes
  • 105 dB (mūzikas atskaņotāja austiņas pilnā skaļumā) - četras minūtes
  • 115 dB (skaļš rokkoncerts) - 28 sekundes
  • 120 dB (vuvuzelas vai sirēnas) - deviņas sekundes

PVO skaidro, ka, protams, cilvēki šo ieteikumu dēļ nepārtrauks apmeklēt koncertus, bet, iespējams, nestāvēs tik tuvu skaļruņiem vai reizēm lietos ausu aizbāžņus, lai slāpētu pārāk skaļus trokšņus, turpinot baudīt pašu šovu.

"Mēs saprotam, ka tas ir līdzīgi kā ar alkohola lietošanu, un daudzus riska faktorus baudījuma dēļ cilvēki nevēlas ņemt vērā, bet mūsu pienākums ir par tiem informēt," atklāj organizācija.

PVO aicina klubus veidot klusas atpūtas zonas, kā arī koncertos izdalīt bezmaksas ausu aizbāžņus, bet austiņu ražotājiem noteikt zemāku iespējamo mūzikas skaļumu. Tāpat organizācija vēršas pie valstu valdībām, noteikt stingrākus likumus savu pilsoņu veselības aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!