Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone otrdien paziņoja, ka piekrīt visām 29 rekomendācijām ziņojumā par kaujinieku uzbrukumu ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi, kurā gājuši bojā četri amerikāņu diplomāti.

Atbildības izvērtēšanas padomes (ARB) ziņojumā par 11.septembrī notikušo uzbrukumu teikts, ka sistemātisku kļūmju ASV Valsts departamentā dēļ drošība konsulātā bijusi nepietiekama.

Ziņojumā tomēr konstatēts, ka neviena amatpersona nav ignorējusi savus pienākumus, tāpēc netiek ierosināts veikt disciplināras darbības.

ARB trīs mēnešus veica neatkarīgu izmeklēšanu par šo uzbrukumu, kurā nogalināts ASV vēstnieks Lībijā Kristofers Stīvenss un trīs citi amerikāņu diplomāti. Stīvenss ir pirmais ASV vēstnieks pēdējos trijos gadu desmitos, kurš gājis bojā, pildot amata pienākumus.

Pēc izmeklēšanas sastādītajā ziņojumā ARB kritizēja Valsts departamenta Diplomātiskās drošības biroju un Tuvo Austrumu lietu biroju.

"Sistemātiskas kļūmes un vadības un pārvaldības trūkumi augstākajos līmeņos divos Valsts departamenta birojos noveda pie tā, ka Īpašās misijas drošības stāvoklis bija neatbilstošs Bengazi un rupji neatbilstošs notikušajam uzbrukumam," konstatēts ziņojumā.

ARB arī secināja, ka pirms šiem uzbrukumiem, kas bija negaidīti to mēroga un intensitātes ziņā, nebija notikuši nekādi protesti.

Ziņojums pirmdien tika nosūtīts Klintonei, kura otrdien īpašā vēstulē ASV Kongresa komitejai atzina ziņojumā minētos trūkumus drošības jomā.

Klintone savā vēstulē paziņoja, ka devusi norādījumus Valsts departamentam "ātri un pilnīgi" novērst ziņojumā minētos trūkumus. Viņa arī informēja, ka Valsts departaments sadarbojas ar Pentagonu, lai tiktu nosūtīti papildus simtiem jūras kājnieku diplomātisko pārstāvniecību apsargāšanai, un ir izvirzījis mērķi apmācīt vairāk diplomātiskās apsardzes personāla darbinieku.

Klintone arī aicināja Kongresu palielināt budžeta asignējumus šiem mērķiem.

ASV vēstniece ANO Sjūzena Raisa 16.septembrī paziņoja, ka uzbrukums konsulātam Bengazi bijusi "spontāna" reakcija uz pretislāmisku videofilmu. Tagad šajā uzbrukumā tiek vainoti ekstrēmisti, kas saistīti as "Al Qaeda", un republikāņi apgalvo, ka Baltais nams maldinājis sabiedrību pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!