Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas prezidents Bašars al Asads ir zaudējis leģitimitāti, pirmdienas vakarā paziņoja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pēc Asadam lojālu aktīvistu uzbrukumiem ASV un Francijas vēstniecībām Damaskā.

Uzbrukumi vēstniecībām notika pirmdien trīs dienas pēc tam, kad ASV un Francijas vēstnieki apmeklēja Hamas pilsētu, kas bija līdz šim nepieredzēts atbalsta žests demokrātiskās reformas pieprasošajiem demonstrantiem.

"Prezidents Asads nav neaizstājams, un mēs neesam pilnīgi neko ieguldījuši viņa .. palikšanā pie varas," sacīja Klintone, ievērojami saasinot savu toni pret Asadu, kura spēki brutāli uzbrūk protestētājiem, kas pieprasa režīma maiņu Sīrijā.

"No mūsu perspektīvas skatoties, viņš ir zaudējis leģitimitāti. Mūsu mērķis ir parūpēties, lai piepildītos Sīrijas tautas griba pēc demokrātiskiem pārveidojumiem," piebilda Klintone.

Francijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka uzbrukumā šīs valsts vēstniecībai Damaskā tikuši ievainoti trīs franču personāla darbinieki un Francijas vēstniecības apsardze bijusi spiesta raidīt trīs brīdinājuma šāvienus, kad Asadam lojālie aktīvisti ar tarānu ielauzās vēstniecības teritorijā, izsita vairākus logus un iznīcināja vēstnieka Ērika Ševaljē automobili.

Līdzīgam aktīvistu pūlim izdevās iekļūt ASV vēstniecības teritorijā, tomēr vēlāk aktīvisti paši teritoriju pameta. ASV amatpersona paziņoja, ka neviens šīs vēstniecības darbinieks netika ievainots.

Vairāki aktīvisti uzkāpa uz ASV vēstniecības jumta un nokļuva līdz vēstnieka Roberta Forda rezidencei, bet ASV jūras kājnieki viņus padzina. Tika izsisti ASV vēstniecības logi, sasistas novērošanas kameras un sienas apsmidzinātas ar krāsu.

ASV vēstniecības amatpersonas norādīja, ka Sīrijas atbildīgo iestāžu reakcija uz notiekošo bija "lēna un nepietiekama". Sīrijas drošības spēki neiejaucās notikušajā.

"Pieļaujot vai uzkurinot šādu pūļa izturēšanos pret amerikāņu un franču diplomātiem un viņu īpašumu, viņi [Sīrijas varas iestādes] skaidri mēģina novirzīt uzmanību no iekšējām represijām .. Tas vienkārši nelīdz," sacīja Klintone.

Hamas ielās joprojām pulcējas simtiem tūkstoši cilvēku, pieprasot demokrātiskās reformas. Viņi ignorē vardarbīgo valdošā režīma izrēķināšanos ar demonstrantiem.

Sīrijas varas iestādes ir mēģinājušas apspiest protestus Hamā un izvietojušas tankus pie galvenajām ieejām pilsētā.

Hama ir opozīcijas simbols, kopš 1982.gadā tika apspiests aizliegtā grupējuma "Musulmaņu brālība" dumpis pret toreizējo prezidentu Hafezu al Asadu - pašreizējā prezidenta Bašara al Asada tēvu. Apspiežot dumpi, tika nogalināti apmēram 20 tūkstoši cilvēku.

Sīrijā kopš marta vidus notiek protesti, kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju. Vēršoties pret tiem, varas iestādes ir nogalinājušas vairāk nekā 1360 civiliedzīvotāju, paziņojuši cilvēktiesību aktīvisti. Damaska vaino nemieros "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!